Україна

В Україні зареєстровано випадки кору


В Україні зареєстровано випадки кору

Специфічного лікування від кору не існує. Єдиним надійним захистом є вакцинація, наголошують в МОЗ.


В Україні зареєстровано кілька випадків кору – небезпечного та високозаразного інфекційного захворювання. Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров’я у вівторок, 5 вересня.
 
У відомстві наголошують, що кір може призвести до серйозних ускладнень: пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку – енцефаліту, а також до інвалідності та смерті.
 
“Інфекція є  надзвичайно заразною – з 10 невакцинованих та без імунітету осіб, які контактували з хворим на кір, дев’ять також захворіють. Тому в зоні ризику всі невакциновані діти та дорослі”, – йдеться в повідомленні. 
 
Втім, є групи людей, для яких кір є особливо небезпечним, це: 
 
  • Діти молодші року, у яких кір може мати тяжкі наслідки.
  • Діти з бронхіальною астмою, діабетом, муковісцидозом, онкологічними чи іншими хронічними захворюваннями.  Вони також мають вищий ризик серйозних ускладнень після кору.
  • У вагітних хвороба може спричинити передчасні пологи або призвести до народження дитини з критично малою вагою. Дитина може перехворіти на кір в утробі матері та мати серйозні наслідки – пошкодження мозку.
  • Високий ризик захворіти мають також невакциновані медичні працівники.
 
Специфічного лікування від кору не існує. Єдиним надійним захистом є вакцинація. Зокрема, для захисту від кору достатньо двох доз вакцини, що захищає від кору, краснухи та паротиту. В Україні за Національним календарем профілактичних щеплень їх роблять у 12 місяців (введення першої дози) та в шість років (введення другої дози).
 
Невакцинованим дорослим потрібно отримати щонайменше одне, оптимально – два щеплення з інтервалом мінімум у місяць. При цьому дуже важливо зробити це до вагітності, адже жінкам при надії вакцинація від кору протипоказана.
 
Якщо у дитини має щеплень від кору за віком, у МОЗ радять якнайшвидше зверніться до педіатра або сімейного лікаря та наздоженіть пропущене. Вакцинація від кору, краснухи та паротиту для дітей до 18 років є безоплатною.
 
Невакциновані дорослі також можуть захиститися від кору. Щепитися можна в сімейного лікаря або в приватній клініці, за вакцину доведеться заплатити.

Нагадаємо, з 17 липня в Україні розпочалася кампанія з вакцинації проти кору тих дітей, які через повномасштабну війну або недавній карантин пропустили планове календарне щеплення. 

Загрожує епідемія: менше 70% дітей вакциновані від кору

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button