Україна

В Україні викривач корупції вперше отримав понад півтора мільйони гривень


В Україні викривач корупції вперше отримав понад півтора мільйони гривень

Апеляційна палата ВАКС задовольнила апеляційну скаргу викривача та присудила виплату 1,68 млн грн.

Нацагентство з питань запобігання корупції (НАЗК) вперше здійснило виплату викривачеві корупції на суму 1,68 млн грн. Про це повідомляє пресслужба НАЗК.

Зазначається, що викривач – чинний військовослужбовець, який обіймав у 2020-2021 роках посаду директора департаменту внутрішнього аудиту Міноборони.

У 2021 році він звернувся із заявою до НАБУ, в якій повідомив, що йому запропонували хабар у 24 млн грн за дії на користь певної компанії. Йшлося про залучення фахівців  для проведення позапланового аудиту виконання державного контракту. Аудиторська група повинна була скласти позитивний звіт за результатами аудиту про повноту, якість та відповідність виконаних робіт умовам контракту. Це дозволило б компанії отримати 400 млн грн за облаштування спецоб’єкта та претендувати на майбутні договори з Міноборони.

НАБУ зареєструвало кримінальне провадження й у березні 2023 року Вищий антикорупційний суд (ВАКС) ухвалив у цій справі вирок: 4,5 роки позбавлення волі колишньому заступнику начальника одного з управлінь Міноборони.

Разом з тим, суд відмовив у виплаті винагороди викривачу, мотивувавши рішення тим, що він офіційно повідомив про виявлений злочин у межах реалізації своїх службових повноважень, тому не має права на винагороду.

Викривач оскаржив це рішення, і наприкінці 2023 року Апеляційна палата ВАКС задовольнила його апеляційну скаргу та присудила виплату, яка на той час становила 1,68 млн грн.

Нагадаємо, торік Національне агентство з питань запобігання корупції запустило Єдиний портал повідомлень викривачів. На ньому громадяни можуть повідомляти про зафіксовані факти корупції.

Як повідомлялось, Єдиний портал повідомлень викривачів корупції за рік роботи отримав понад 3,8 тисячі заяв.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

1 × two =

Back to top button