Україна

В Україні вартість оренди гектара землі вища, ніж у Франції

В Україні спостерігається тенденція підвищення орендної плати за землі сільськогосподарського призначення, пише 1NEWS з посиланням на agravery.com.

Орендна плата за сільськогосподарські землі в Україні перевищила рівень окремих країн Європейського Союзу. Про це повідомляє Ольга Ходаківська, д.е.н., заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

«Нині середньорічна орендна плата за землі сільськогосподарського призначення в Україні для земель державної власності досягла 120 €/га, приватної — 100−105 €/га. При цьому вона перевищила плату за орендовані угіддя у Словаччині (50 €/га), Латвії (57 €/га), Естонії (58 €/га), Хорватії (69 €/га), Литві (99 €/га) та Чехії (104 €/га), а також наближається до рівня відповідного показника у Словенії (134 €/га), Іспанії (148 €/га), Угорщині (160 €/га) та Швеції (160 €/га)», — розповідає Ходаківська.

За результатами досліджень науковців Інституту аграрної економіки, у деяких областях України: Хмельницька (278 €/га), Вінницька (255 €/га) та Полтавська (237 €/га), — по землях державної власності, а також у Черкаській (250 €/га) щодо приватних земель, — орендна плата за сільгоспземлі уже перевищила рівень Франції (215 €/га), Люксембургу (244 €/га) і наближається до показників Австрії (288 €/га) та Ірландії (295 €/га).

«Частка орендної плати у структурі собівартості українських аграріїв залишається порівняно високою і становить 11−13%. Таким чином звинувачення у бік орендарів, що вони сплачують „мізерну“ орендну плату, не завжди обґрунтовані», — додає науковець.

З кожним роком середній розмір орендної плати в Україні зростає, а самі форми її виплат та умови розрахунку удосконалюються. Зокрема, суттєво зросла частка виплат у грошовій формі. Нині вона становить близько 60% проти 25% у 2010 році.

«Таким чином, в Україні спостерігається тенденція підвищення орендної плати за землі сільськогосподарського призначення. Утім слід пам’ятати, що вона визначається рівнем віддачі гектара сільгоспугідь та його родючістю, рівнем конкуренції на ринку прав оренди, а також термінами оренди», — резюмувала Ольга Ходаківська.

 

 

 

 

Back to top button