Україна

В Україні циркулює 14 штамів коронавіруса – МОЗ


В Україні циркулює 14 штамів коронавіруса - МОЗ

Секвенування зразків COVID-19 на мутації буде продовжено під час епідемічного сезону 2023/2024.

На території України циркулює близько 14 різних штамів коронавірусу. Для контролю захворюваності восени і взимку продовжиться секвенування, яке дозволяє відстежувати наявні штами та характер мутацій, повідомив 8 серпня заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

“Продовження секвенування важливий компонент епіднагляду, враховуючи, що підхід до нагляду та нових випадків цього сезону буде спрощено. Зокрема, нові випадки захворювання лікарі реєструватимуть аналогічно до грипу та інших гострих респіраторних вірусних інфекцій. У кожній області спеціалісти центрів контролю та профілактики хвороб продовжать відбирати зразки, лабораторно досліджувати штами та вивчати мутації, які виникають”, – зазначив він.

Замміністра додав, що рекомендована вакцинація залишається безоплатною у сімейного лікаря та пунктах щеплень.

“Людям, які мають ослаблений імунітет чи супутні захворювання; старшим за 60 років; які перебувають у групі ризику важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної хвороби, необхідно подбати про імунний захист та зробити щеплення”, – наголосив Кузін.

Наразі понад 12 мільйонів українців не зробили перше бустерне щеплення проти COVID-19.

Загальний рекомендований курс з вакцинації проти COVID-19 – це чотири щеплення. Через п’ять місяців після первинного курсу вакцинації необхідно зробити перший бустер. Друга бустерна доза рекомендована всім повнолітнім з інтервалом щонайменше чотири місяці після першої. Також в Україні дозволена вакцинація проти COVID-19 з 5-річного віку.

Від початку пандемії коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні зафіксовано понад 5,5 мільйона випадків.

Нагадаємо, 1 липня в Україні закінчився карантин у зв’язку з пандемією COVID-19, який тривав 1193 дні.

В МОЗ розповіли, що сталося с коронавірусом в Україні

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button