Цікаве

Куди можна летіти вакцинованим українція: список країн

Європейські країни півтора року тримали свої кордони закритими для туристів. Італія, Іспанія, Франція – всі найулюбленіші місця для подорожей цей час залишалися тільки мрією.

Однак із введенням у нашій країні COVID-сертифікатів українці знову зможуть літати по всій Європі без обмежень і тестів. 1News розповідає , для поїздок в які країни підходять вакцини, що роблять в Україні.

  • Німеччина

З 25 червня 2021 року Німеччина послабила обмеження на в’їзд з України тим, хто зробив два щеплення від коронавірусу. Однак право на в’їзд за безвізом отримають тільки ті українці, які зробили щеплення Pfizer або AstraZeneca виробництва Швеції (торгова марка Vaxzevria). При цьому, повинно пройти не менше ніж 14 днів із дня щеплення другою дозою.

В’їзд у Німеччину тим, хто прищепився CoronaVac, поки закритий.

В'їзд у Німеччину тим, хто прищепився CoronaVac, поки закритий.
  • Ірландія

З 19 липня для вакцинованих українських туристів відкриється Ірландія. В’їзд буде дозволено тільки за наявності довідки про пройдену повну вакцинацію або ж негативного ПЛР-тесту (зробленого не раніше ніж за 72 години).

З 19 липня для вакцинованих українських туристів відкриється Ірландія
  • Іспанія

Із 7 червня 2021 року відкрила свої кордони для українців і Іспанія. Як і у випадку з Німеччиною, туристи повинні бути щеплені однією з вакцин, схвалених Європейським агентством із лікарських засобів, або отримати дозвіл на екстрене застосування від ВООЗ. До цього списку належать тільки вакцини: Pfizer, AstraZeneca, CoviShield, CoronaVac.

Із 7 червня 2021 року відкрила свої кордони для українців і Іспанія
  • Франція

Побачити Ейфелеву вежу та похрумтіти свіжими круасанами у Парижі дозволили з 9 червня тим, хто вже зробив два щеплення від COVID-19. Однак список дозволених вакцин у Франції дещо коротший, ніж іспанський. Так, перетнути кордон не зможуть ті, хто зробив вакцину CoviShield або CoronaVac.

Список дозволених вакцин у Франції дещо коротший, ніж іспанський
  • Кіпр

Кіпр приймає туристів з України і з сертифікатом про вакцинацію, і просто з негативним ПЛР-тестом. Якщо ситуація з коронавірусом у країні погіршиться, то пускати будуть лише туристів із COVID-сертифікатом. При цьому влада Кіпру не має нічого проти вакцини CoronaVac.

  • Угорщина і Молдова

Україна досягла з Угорщиною і Молдовою угоди про взаємне визнання сертифікатів вакцинації проти коронавірусу. Тому із середини червня українці можуть вільно подорожувати в Угорщину і Молдову з нашим сертифікатом вакцинації (зокрема і з щепленнями вакциною CoronaVac) і без обов’язкового проходження карантину.

Україна досягла з Угорщиною і Молдовою угоди про взаємне визнання сертифікатів вакцинації проти коронавірусу
  • Нідерланди і Австрія

Нідерланди й Австрія відкрили кордони для вакцинованих туристів з ЄС, а також із країн, що не входять до Євросоюзу. Там визнали всі вакцини, якими щеплять людей в Україні.

Нідерланди відкрили свої кордони для туристів 1 липня 2021 року

Також вакцинованим можна полетіти в Туреччину, Єгипет, Болгарію, Грузію, Сербію, Боснію і Герцеговину, США, ОАЕ та інші країни.

Обов'язковий ПЛР-тест для подорожі в Туреччину може замінити український COVID-сертифікат

Важливо зазначити, в’їзд у країни ЄС загалом залишається закритим для громадян України, а придбання квитка на рейс не дає дозволу на перетин кордону. Полетіти в Європу можна, лише маючи при собі документи, що підтверджують навчання в освітньому закладі за кордоном або місце роботи.

Актуальна кількість вакцинованих в Україні на момент публікації статті

Як отримати ковід-сертифікат в Україні

Міністерство охорони здоров’я України запустило міжнародні свідоцтва про вакцинацію від COVID-19, які можна використовувати для перетину кордону. Їх можуть отримати за бажанням ті, кого прищепили двома дозами вакцини від коронавірусу.

  • Міжнародне свідоцтво можна отримати одразу після щеплення другою дозою вакцини в центрі вакцинації або звернутися до сімейного лікаря.
  • Документ потрібно буде завірити офіційним штампом медустанови, підписом лікаря, а також особистим підписом (або свого уповноваженого представника).
  • Термін дії ковід-сертифікату – пів року з можливістю продовження.

У МОЗ зазначили, що ці свідоцтва не варто плутати з ковід-паспортами, які наразі тільки у стані розробки і тестування.

 

Джерело: Обозреватель

Back to top button