Україна

В Україні розширять підстави застосування електрошокерів поліціянтами


В Україні розширять підстави застосування електрошокерів поліціянтами

Спеціальний пристрій під час використання у виключних випадках дозволяє суттєво зменшити ризик травмування правопорушника або настання летального наслідку, на відміну від використання вогнепальної зброї.

Кабінетом Міністрів України схвалено розроблений МВС проєкт Закону України “Про внесення змін до статті 45 Закону України “Про Національна поліція України” щодо вдосконалення правових підстав і особливостей застосування спеціальних засобів”. Про це повідомив заступник міністра внутрішніх справ Богдан Драп’ятий у Фейсбук у четвер, 18 липня.

Пропонується ввести заборону поліціянтам використовувати електрошокери у ділянках голови, шиї та статевих органів.

Водночас у МВС запропонували додати три підстави для застосування електрошокових пристроїв контактної та контактно-дистанційної дії, а саме:

в) під час затримання особи, яка підозрюється в учиненні кримінального правопорушення та чинить опір або намагається втекти;

г) під час затримання особи, яка чинить фізичну протидію поліцейському;

ґ) під час затримання особи, яка намагається втекти з-під варти.

Представник міністерства пояснив, що розширення законодавчих підстав зумовлено тим, що спецпристрій під час використання у виключних випадках дозволяє суттєво зменшити ризик травмування правопорушника або настання летального наслідку, на відміну від використання вогнепальної зброї.

Раніше повідомляли, що існує необхідність організувати належну психологічну реабілітацію бійців, які повертаються з фронту. Зокрема, 60% тих, хто чинить домашнє насильство, є військовими.

У 2023 році Національна поліція України зареєструвала понад 291 тисячу фактів домашнього насильства, що на 20% більше, ніж у 2022 році.

У поліції нагадали про ознаки домашнього насилля. Воно буває не лише фізичним, а й психологічним, сексуальним та економічним. Жертвами можуть стати жінки, чоловіки, діти, і навіть літні люди.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

seventeen + 10 =

Back to top button