Україна

Схема з продажу цигарок у Duty Free діятиме ще місяць – нардеп


Схема з продажу цигарок у Duty Free діятиме ще місяць - нардеп

Затримана з публікацією прийнятого закону виграла для схемщиків цілий місяць і мільйони гривень, вважає Ярослав Железняк.

Заборона на продаж цигарок і алкоголю в Duty Free набуде чинності лише з 1 жовтня через затримку з публікацією закону в парламентській газеті Голос України. Про це повідомив голова тимчасової слідчої комісії (ТСК) з незаконного обігу тютюнових виробів Ярослав Железняк у Telegram в понеділок, 4 вересня.

“Трохи детективної історії щодо закриття схеми за сигаретами Duty Free. Нагадаю: там схема на кілька мільярдів, і ми закривали її законом №9315. І він набуває чинності “з першого числа місяця, наступного за місяцем його опублікування”, – написав він.

Нардеп нагадав, що Верховна Рада ухвалила відповідний законопроєкт 10 серпня, прискорювала його підписання і, нарешті, 30 серпня документ завізував президент.

“Мали одразу опублікувати, але магія! – і на публікацію Голосом України його дали тільки 2 вересня. Тобто він набуде чинності не з 1 вересня, а тільки з 1 жовтня. Ось така затримана виграла для схемщиків цілий місяць і, думаю, десятки мільйонів”, – розповів Железняк.

Як відомо, у травні ТСК Верховної Ради щодо незаконного обігу тютюнових виробів виявила схему Duty Free. У 2021 році було 48 магазинів безмитної торгівлі, а після початку війни їх залишилося лише 15. Хоча виїзд за кордон для великої кількості громадян закрито, 2022 року було реалізовано 20 млн пачок сигарет, а роком раніше – 27 млн пачок.

Під час розслідування ТСК з’ясувалося, що в наземних пунктах пропуску на один чек купують у середньому 30-35 пачок цигарок, а на інших – лише 5-7 за допустимих під час перетину кордону лише двох пачок на одну людину. Кількість вироблених сигарет Duty Free і проданих також відрізняється на сотні тисяч пачок.

Голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Данило Гетманцев оцінює щомісячні втрати для держбюджету від трьох підакцизних товарів на рівні $1 млрд.

Нагадаємо, у липні в Україні повернули довоєнні податки. Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт про скасування єдиного податку 2% і часткове зняття мораторію на перевірки бізнесу.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button