Україна

В Україні посилять боротьбу з тіньовою зайнятістю

В Україні з 1 липня почалася масова перевірка роботодавців на предмет використання праці незареєстрованих працівників. На сьогодні, кажуть у Держпраці, тіньова зайнятість в Україні охоплює близько 3,2 мільйона людей. Про це пише 1NEWS, посилаючись на Today.

У ході розпочатої тримісячної перевірки інспектори Держпраці сподіваються виявити близько 6 тисяч неоформлених працівників. Мета перевірки – легалізувати людей, аби дати їм шанс хоча б на мінімальні соціальні гарантії. Хоча, звичайно, і штрафи за кожного неоформленого працівника можна зібрати в казну чималі.

Розмір штрафів коливається від 8,5 тисячі гривень до 180 тисяч. Він буде залежати від того, вперше чи ні виявлені нелегальні працівники, від типу виявленого порушення, а також від того, до якої групи оподаткування належить підприємець.

Найбільша сума штрафу, в розмірі 180 тисяч гривень, буде накладатися на підприємство за кожного незареєстрованого працівника у випадку, якщо порушення виявлено повторно протягом двох років.

За якими критеріями інспектори Держпраці вирішують, до кого йти з перевіркою

Може надійти сигнал від когось із працюючих на підприємстві або від сторонніх осіб, що там використовують працю неоформлених працівників.

Крім того, інспектори Держпраці можуть прийти на підприємство з власної ініціативи. Справа в тому, що протягом першого півріччя вони також відвідували підприємства. Правда, проводили там не каральну, а роз’яснювальну роботу з керівним складом і самими працівниками щодо згубності неофіційного працевлаштування.При цьому під час візитів нерідко доводилося спостерігати картину: на підприємстві працює одночасно 8-10 осіб, тоді як за документами у підприємця числиться лише двоє робітників. В такому випадку у інспектора є всі підстави нагрянути до бізнесмена з повторним візитом, щоби з’ясувати, чи взяв він офіційно на роботу усіх, хто у нього тоді працював.

Загалом, було би бажання прийти з перевіркою, а привід в інспектора завжди знайдеться. Інспектори Держпраці кажуть, що зустріти “підпільників” можна на всіх приватних підприємствах. Однак є галузі, в яких традиційно їх більше.

В яких галузях тіньова зайнятість зустрічається найчастіше

  • в роздрібній торгівлі;
  • в сільському господарстві (в основному  у рослинницької галузі);
  • в будівельній галузі.

Інспектор може нагрянути з перевіркою у будь-який час. І він не зобов’язаний нікого попереджати про свій візит. Однак адміністрація підприємства в деяких випадках має право не пустити його.

Коли можна відмовити інспектору у перевірці підприємства

  • Відмовити можна, якщо перевіряючий не пред’явив службового посвідчення.
  • Якщо не пред’явив копію інспекційного направлення, яку може зажадати адміністрація підприємства.

При цьому найманим працівникам слід пам’ятати, що їхня тіньова зайнятість – це шлях до відсутності будь-яких соціальних гарантій і до відсутності пенсій на старості. Адже вже з 2028 року вийти на пенсію у 60 років зможуть лише українці, які мають не менше 35 років страхового стажу. А страховий стаж нараховують лише в тому випадку, якщо людина працювала офіційно, і за неї сплачувалися всі податки і внески.

Back to top button