Україна

В Україні нейтралізували потужну мережу ФСБ


В Україні нейтралізували потужну мережу ФСБ

Серед затриманих колишні посадовці ГУР та Служби зовнішньої розвідки, а також співробітник обласного управління СБУ.

Правоохоронці знешкодили потужну агентурну мережу російської ФСБ, до якої входили колишні та нинішні посадовці українських спецслужб. Про це повідомила СБУ у вівторок, 6 грудня.

“У результаті багатоетапної спецоперації у різних регіонах затримано п’ять учасників ворожої групи. Серед них – колишні посадовці Головного управління розвідки Міноборони та Служби зовнішньої розвідки України, а також співробітник обласного управління СБУ”, – йдеться в повідомленні.

Встановлено, що агенти тримали зв’язок з одним і тим же куратором ‒ співробітником ФСБ у тимчасово окупованому Криму. Вони передавали агресору розвіддані про Сили оборони та стратегічно важливі енергооб’єкти України.

Слідство встановило, що колишній посадовець зовнішньої розвідки був завербований ФСБ ще до повномасштабної війни під час перебування на службі. З того часу він збирав інформацію про місця базування українських військових, а після 24 лютого 2022 року – і про канали переправлення іноземної зброї в Україну.

Також російський агент передавав до ФСБ секретну інформацію про особливості роботи та системи охорони Рівненської та Хмельницької АЕС.

“Для максимальної конспірації фігурант не надсилав інформацію телефоном. Він передавав розвіддані до ФСБ через спільника, який виїжджав за кордон як волонтер та особисто звітував резиденту ворожої спецслужби. Особливо чутливу інформацію колишній розвідник передавав на флешці через контрабандистів з прикордонних районів України”, – зазначили у СБУ.

Ще один російський агент, який раніше проходив службу в ГУР, “зливав” росіянам особисті дані українських захисників.

Інший фігурант, співробітник СБУ, розвідував для окупантів геолокації фортифікаційних споруд та інженерних загороджень поблизу берегової лінії Одещини.

За даними слідства, ФСБ вербувала учасників групи, використовуючи у тому числі погрози вбивства їх сімей. Крім того, за кожне виконане завдання зловмисники отримували гроші від росіян.

П’ятьом учасникам російської агентурної мережі вже повідомили про підозру за статтею про державну зраду (ст.111 КК України). Їм обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою. Триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх ворожих поплічників.

Напередодні стало відомо, що СБУ затримала посадовця Верховного суду. Чиновник заперечував суверенітет України, пропонував віддати росіянам південні регіони, а також почати наступ на Львів.

Стеження за Bihus.info: в СБУ заявили про “кадрові рішення”

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button