Події

​​ Запуск загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі MX-7: перева…

​​???? Запуск загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі MX-7: переваги для мешканців України та мовників

Нещодавно Нацрада України з питань телебачення та радіомовлення оголосила конкурс на мовлення у багатоканальній електронній комунікаційній мережі МХ-7, створеній Концерном РРТ, який належить до сфери управління Держспецзв’язку. Цього тижня учасники ринку – регулятори, представники КРРТ, Держспецзв’язку, медійних компаній – обговорили перспективи роботи МХ-7, переваги державного мультиплексу та інші дискусійні питання, пов’язані із початком його роботи.

???? Мовлення в метровому діапазоні (174-230 МГц)

Мережа МХ-7 працюватиме у метровому діапазоні, який має низку переваг над дециметровим (він здебільшого використовується зараз). Зокрема, і технічних: більше охоплення завдяки кращим властивостям розповсюдження хвиль (проникнення в приміщення, огинання перешкод тощо).

Окрім того, як зазначив технічний директор Концерну РРТ Сергій Семерей, від дециметрового діапазону для телемовлення Україні доведеться згодом відмовлятися, оскільки ЄС ухвалив рішення про його використання для забезпечення та розвитку мобільного зв’язку. Це – вимога і міжнародних норм, і ухвалених у нашій країні нормативних актів. Для використання ж метрового діапазону ніяких обмежень у майбутньому немає.

???? Покриття – 90% території України

Завдяки МХ-7 буде суттєво розширена територія покриття українським телевізійним мовленням, зокрема, доступом будуть забезпечені мешканці прикордонних з росією і білоруссю районів. А це, серед іншого, стосується й питання інформаційної безпеки. Наразі мережа працює в тестовому режимі, здійснюється трансляція дев’яти каналів.

???? «Розрахункове покриття – 90% території України – підтверджується вибірковими вимірами, які провів Український державний центр радіочастот у Волинській, Київській, Черкаській, Чернігівській, Запорізькій, Донецькій та інших областях. Наприклад, прикордонна Чернігівська область, де досі були суттєві проблеми з мовленням, тепер охоплена практично на 100% завдяки встановленим передавачам. Усі невеликі «білі плями» будуть закриті додатковими ретрансляторами», – зазначає Сергій Семерей.

Водночас у Концерні РРТ запевняють, що умови для представників каналів, які хочуть мовити в МХ-7 та подаватимуть документи для участі в конкурсі, будуть привабливими.

ℹ️ Нагадаємо:

???? Ще у 2021 році Уряд схвалив план розбудови загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі мультиплекс MX-7, який передбачав створення головної станції мультиплексування, центру управління і моніторингу, а також – встановлення 158 передавальних станцій.

???? Будівництво мережі МХ-7 відбувалося від січня 2022 до січня 2023 року і, незважаючи на складні умови повномасштабної війни, закінчене. В експлуатацію введено 135 передавальних станцій зі 158. Решту будуть встановлювати у тих регіонах України, які наразі захоплені росіянами, після деокупації.

???? Для будівництва Концерн РРТ залучив кредит розміром 490 мільйонів гривень під гарантії Уряду. Бюджетних грошей не витрачали.

???? Сигнал у МХ-7 надаватимуть у некодованому вигляді. Пакет із 12 телеканалів буде безкоштовним для глядачів.

Back to top button