Україна

В МВС повідомили деталі справи про блокування 426 сайтів: буде проведене розслідування

Кримінальне провадження на основі якого Голосіївським районним судом було винесене рішення щодо блокування 426 інтернет-ресурсів буде витребуване до Головного слідчого управління з метою проведення ґрунтовної перевірки та, в разі відсутності складу злочину, а також за рішенням слідчого і прокурора, буде закрите згідно передбаченої КПК процедури. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, повідомляє 1News.

Також, за його словами, щодо судді Плахотнюк, яка винесла відповідне рішення, «особами, потерпілими від винесення необґрунтованого та свавільного рішення про накладання арешту на 426 інтернет-сайтів, має бути внесена скарга до Вищої ради правосуддя для подальшого вивчення питання про відповідність судді займаній посаді».

Геращенко також повідомив деталі справи:

«Є такий громадянин – Олександр Пан. Йому дуже не подобалося те, що про нього писали на різних інтернет-сайтах в різний час, називаючи його шахраєм та пройдисвітом, а також називаючи його іншими неприємними епітетами. 17 грудня 2020 року Олександр Пан звернувся в поліцію зі скаргою на нібито скоєні проти нього шахрайські дії. Поліція, після реформи кримінально-процесуального законодавства, зобов’язана за статтею 214 КПК реєструвати будь-які заяви про вчинення кримінального правопорушення (навіть про зґвалтування американським кіноактором Б. Піттом 75-річної мешканки міста Рівне в 2016 році). Після чого, увага, стежте за спритністю рук, Олександр Пан і його адвокати звертаються до Голосіївського районного суду з вимогою накласти арешт на сотні інтернет-сайтів, які в різний час щось про нього писали. Автоматична система розподілу справ, якою свого часу дуже пишалися реформатори судової системи, розподіляє справу на суддю Катерину Григорівну Плахотнюк. Суддя Плахотнюк, 04 лютого 2021 року, виносить рішення про визнання 426 інтернет-сайтів, які розміщували вказані вище матеріали, такими, що принижують честь і гідність О. Пана, тобто – «знаряддям злочину», та накладає на них арешт.  Далі, необґрунтоване рішення суду направляється слідчому поліції, а також до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації».

За словами Геращенка, ніяких реальних дій, які б нанесли шкоди власникам Інтернет ресурсів нанесено не було. Крім шкоди суспільній моралі після таких рішень суду.

Заступник міністра внутрішніх справ додав, що з позивачем –  Олександром Паном, –  розмова буде проведена окремо.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, повідомила, що Голосіївський районний суд 4 лютого 2021 року наклав арешт на майнові права інтелектуальної власності, які виникають у користувачів мережі Інтернет під час використання 426 сайтів.

Серед них зокрема російський сайт РБК, LiveJournal (ЖЖ), ресурси про криптовалюти та інші. Окрім того, в переліку є українські сайти, такі як FromUa та Vlasti.net і низка клонів відомих інформаційних ресурсів.

У Нацкомісії підкреслили, що рішення ухвалено за ознаками вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України. У ній ідеться про шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

Повний список заблокованих сайтів за посиланням.

Back to top button