Україна

Українська владу закликають захистити рибалок Азовського моря від ФСБ Росії

Рибацька спільнота висловлює серйозне занепокоєння напруженою обстановкою, яка склалася сьогодні на Чорному та Азовському морі, і закликає центральні органи влади терміново створити Робочу групу по розробці шляхів розв’язання ситуації. Про це 1News повідомила Асоціація рибалок України.

Як зазначається, сьогодні в зв’язку з напруженою обстановкою є реальна загроза свободі і життю рибалок, що ведуть промисел у водах Азовського моря. У будь-який момент вони можуть бути захоплені прикордонниками ФСБ Росії.

При цьому на даний момент в засобах масової інформації в інтерв’ю з політиками та чиновниками звучать заклики про розірвання двосторонньої Угоди з рибальства на Азовському морі, але замість неї нічого не пропонуються. Та і думку самих азовських рибалок ніхто не запитував.

«З 15 серпня всі українські рибопромислові судна вийшли на промисел бичка, який в основному ведеться в центральній частині Азовського моря. Вони всі можуть стати легкою здобиччю для прикордонної служби ФСБ РФ. Також необхідно відзначити, що традиційно лов хамси проводиться переважно на виході з Керченської протоки, що створює додаткову небезпеку для наших вітчизняних рибалок. Не дивлячись на це у 2017 році було виловлено понад 2000 тонн хамси», – говориться у заяві.

Асоціація також нагадує, що Азовське море має велике значення для вітчизняного рибного промислу. У 2017 році в водоймах України було виловлено 81 875 тонн риби. Згідно зі статистикою в 2017 році на частку Азовського і Чорного морів припали 42,7 тис. тонн вилову водних біоресурсів, або 52% від загального обсягу вилову, причому 37,5 тис. тонн виловили в Азовському морі.

«Згідно двосторонньої Угоди сьогодні українські рибалки мають можливість ловити рибу по всій акваторії Азовського моря. Є побоювання, що з припиненням дії Угоди у нас залишиться право тільки на прибережний лов. У 2017 році у п’яти кілометрової прибережної частині українські рибалки виловили 1,4 тис. тонн водних біоресурсів – 2,7% від усього вилову на Азовському морі. Тому може бути завдано дуже серйозний удар по рибної галузі», – зазначає рибацька спільнота.

22 лютого, між Україною і Росією були укладені домовленості з рибальства в Азовському морі на 2018 рік. Згідно з ними дві країни визначили наступні загальні ліміти видобутку: хамси азовської – 55 тис. тонн, тюльки – 70 тис. тонн, камбали калкан – 11 тис. тонн, азовського бичка – 25,2 тис. тонн. Ліміт вилову був встановлений і на судака (10 тонн), на піленгаса (240 тонн), на оселедця (400 тонн), а також на інші види риб (875 тонн). Ліміт на вилов піленгаса був розділений порівну між РФ і Україною, на бичків – 15 тис. тонн для України і 10 тис. тонн для Росії. Більше 60% загального ліміту відійшли Україні.

Рибалки закликають Міністерство закордонних справ України прописати покрокові дії, які необхідно виконати для звільнення наших рибалок з полону, підтримати їх і домогтися як найшвидшого звільнення і повернення на Батьківщину. Всі заходи проводити максимально відкрито і гласно, підключаючи до них профільні громадські організації. Тісно взаємодіяти в цьому питанні зі ЗМІ.

Державну прикордонну службу України вони просять забезпечити безпечне рибальство вітчизняних рибалок на Азовському та Чорному морі. Провести роз’яснювальні зустрічі та Кругли столи з рибалками Азовського та Чорного моря.

«Державне агентство рибного господарства України спільно з Державною прикордонною службою України має розробити і поширити серед рибалок на Азовському і Чорному морі Рекомендації «10 перших кроків, якщо ви зіткнулися з піратством». Створити «Гарячу Лінію» виділив для цього певні радіо частоти. Організувати Штаб Путіни. Залучити для роботи в ньому представників Міністерства закордонних справ України та Державної прикордонної служби України. Провести на місцях роз’яснювальну роботу серед працівників рибо добувних компаній, що виловлюють рибу на Азовському і Чорному морі. Виступити в ЗМІ з чіткою позицією щодо майбутнього вітчизняного рибного промислу на Азовському морі», – пропонується у повідомленні.

Звернення підписали: Асоціація рибалок України, Асоціація рибопромисловиків Азовського моря, Громадська спілка «Асоціація рибопромислових підприємств», ПК «Пріора», ТД «Рибпром», ПП «Марфиш», ПМП «Азов-3000», профільні громадські об’єднання, та суб’єкти господарювання що ведуть промисел риби на Чорному та Азовському морі.

Back to top button