Україна

Убезпечити F-16: ISW розповів про знищення ППО РФ


Убезпечити F-16: ISW розповів про знищення ППО РФ

ЗСУ методично знищують російські засоби ППО перед прибуттям західних винищувачів. Однак невелика кількість F-16 не дозволить їх масштабно використовувати цього року.

Українські військові завдають ударів по ворожих системах ППО на тимчасово окупованій території України та в прикордонних районах Росії, щоб убезпечити винищувачі F-16, які невдовзі мають прибути в Україну. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики Інституту наводять заяву головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, який повідомив, що загалом Сили оборони знищили 20 пускових установок С-300 і 15 радіолокаційних станцій за невстановлений період часу.

Також у звіті повідомили, що 8 липня Сирський опублікував геолокаційні кадри, на яких видно, як українські війська використовують касетні боєприпаси для ураження російських систем ППО, розташованих на схід від окупованого селища Мангуш Донецької області (на захід від Маріуполя).

Водночас, засновник підрозділу KRAKEN Головного управління розвідки України (ГУР) Міноборони Костянтин Немічев 12 липня заявив, що українські сили знищили чотири російські системи С-300, які російські війська використовували для удару по Харкову впродовж невизначеного періоду часу.

Також в ISW повідомили, що Рада депутатів Краснинського сільського поселення Волгоградської області РФ повідомила про ліквідацію командира російської батареї С-300 внаслідок удару українських ЗРК по позиції на харківському напрямку 12 липня.

“Командир російської С-300, найімовірніше, загинув під час українського удару по окупованому Маріуполю, оскільки час смерті командира припадає на 15 хвилин після удару по російському ЗРК С-300 під Маріуполем 12 липня. Водночас ISW не виявив ознак українського удару по російських засобах ППО в Бєлгородській області 12 липня та не може підтвердити точне місце цієї атаки”, – йдеться у звіті.

Рада депутатів Краснинського сільського поселення також повідомила, що вбитий 12 липня командир батареї С-300, у нещодавньому листі зазначив, що за останні два тижні удари ЗСУ по російських засобах протиповітряної оборони вбили двох російських командирів батарей ППО. В ISW припускають, що мається на увазі певний період у червні – початок липня 2024 року.

В Інституті вивчення війни нагадали слова Сирського про те, що українські сили систематично знищують засоби ППО Росії, щоб створити умови для успішного застосування ЗСУ ударної авіації в контексті очікуваного прибуття найближчим часом винищувачів F-16.

В ISW зазначили, що поставки F-16 в Україну розпочнуться у невеликій кількості, а обмеження в матеріальному забезпеченні та підготовці, ймовірно, завадять українським військам широко використовувати літаки у 2024 році.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що певна кількість винищувачів F-16, які партнери передадуть Україні, будуть зберігатися на безпечних авіабазах за кордоном. У Росії заявили, що вважатимуть надані Україні F-16, які базуватимуться за кордоном, “законними цілями”, якщо літаки братимуть участь у бойових вильотах.

ЗМІ повідомили, скільки F-16 ЗСУ отримають влітку

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

14 − 13 =

Back to top button