Україна

У роботі ЗАЕС сталося порушення через дії росіян


У роботі ЗАЕС сталося порушення через дії росіян

Дії окупантів призвели до витоку води з першого контуру в другий на четвертому енергоблоці Запорізької АЕС.


У результаті виведення 4-го енергоблоку тимчасово окупованої Запорізької АЕС у стан “гарячий зупин” стався інцидент із витоком води з першого контуру реактора до другого, радіологічного викиду в довкілля не було. Про це повідомила пресслужба Енергоатому в п’ятницю, 11 серпня.
 
“Некомпетентне нелегітимне керівництво ЗАЕС від Росатома послідовно виводить блоки захопленої станції з ладу. І цей злочин із навмисним пошкодженням обладнання 4-го енергоблоку, що призвело до порушення цілісності вже трьох із п’яти наявних фізичних бар’єрів на шляху поширення радіації, витоку потенційно радіоактивної води першого контуру за встановлені межі, пошкодження дороговартісного обладнання першого контуру буде розслідуваний”, – наголосив президент Енергоатому Петро Котін.
 
Зазначається, що це сталося через порушення цілісності третього парогенератора, розташованого в герметичній оболонці блоку. “Відтак, окупаційне керівництво розпочало переведення 4-го енергоблоку ЗАЕС у стан “холодного зупину”, – йдеться в повідомленні.
 
Як зазначають у НАЕК, протягом наступних трьох днів росіяни переведуть 6-й енергоблок ЗАЕС у “гарячий зупин”, що стане черговим порушенням умов ліцензії та вимог Енергоатому.
 
Котін додав, що всі причетні до інциденту, які продовжують виконувати злочинні накази Росатома, після деокупації станції будуть притягнуті до відповідальності.

Нагадаємо, раніше Енергоатом попереджав, що Запорізька АЕС на межі чергового блекауту. Генштаб ЗСУ повідомляв, що окупанти погрожують персоналу ЗАЕС та переслідують жителів Енергодара за відмови оформляти паспорти РФ.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button