Світ

У РФ розширять головне військове кладовище – ЗМІ

У РФ розширять головне військове кладовище - ЗМІ

Фото: Нова газета Європа

Могили загиблих російських військових на кладовищі у Митищах

На меморіальному цвинтарі у підмосковних Митищах достроково закінчуються місця через втрати в Україні.

Міноборони РФ забрало у своє користування 17 гектарів Пирогівського лісопарку в міському окрузі Митищі Московської області для розширення військового кладовища “Пантеон захисників вітчизни”. Про це напередодні повідомила Нова газета Європа.

Плани Міноборони розширити найбільший військовий цвинтар у РФ раніше підтвердила адміністрація міського округу Митищі. У лютому в місцевій групі в соціальній мережі “Вконтактє” з’явився пост, в якому місцеві активісти повідомили про постанову голови округу Юлії Купецької про переведення 17 гектарів територій лісу, що примикає до “пантеону”, в користування Міноборони, яке не з’являлося в публічному доступі.

Представники окружної адміністрації в коментарях пояснили, що це сталося з ініціативи Міноборони РФ – відомство нібито використовує 10 гектарів для розширення “пантеону” та 7 гектарів – для створення муніципального цвинтаря.

При цьому територія, що вилучається, оточена об’єктами Міноборони, через що доступ на неї – у тому числі і на територію майбутнього муніципального цвинтаря – в даний час заборонений, вказали в адміністрації Митищ. Водночас влада округу стверджує, що ця територія не була частиною лісопарку.

Видання пише, що федеральний військовий меморіальний цвинтар, який став пізніше “Пантеоном захисників вітчизни”, був відкритий у червні 2013 року, і з того моменту по 1 липня на ньому було зроблено лише 353 поховання. Але велика кількість нових могил на цвинтарі з’явилася після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну – з 24 лютого 2022 року “тільки у секторі поховань загиблих на фронті в Україні додалося 900 могил”. Похорони з військовими почестями на цвинтарі відбуваються щодня, заявили жителі розташованого по сусідству з меморіалом села.

Сам цвинтар при цьому закритий для вільного відвідування, оскільки є об’єктом Міноборони РФ. До планованого розширення його площа, згідно з офіційними даними, становила 52,24 га – передбачалося, що на цій території можна буде розмістити 40 тисяч поховань у наступні 200 років. Проте плани на розширення меморіалу у військового відомства виникли ще 2023 року, стверджує видання.

На цьому цвинтарі серед інших знаходиться могила найманця та керівника групи Вагнер Дмитра Уткіна, який загинув разом із головою ПВК Євгеном Пригожиним в авіакатастрофі у серпні 2023 року.

Нагадаємо, за даними Генштабу ЗСУ, втрати Росії на війні проти України вже перевищили 470 тисяч військових. Лише за добу 3 травня було знищено понад 1200 росіян.

У свою чергу російські ЗМІ станом на початок квітня дізналися імена понад 50 тисяч військових РФ, які загинули в Україні. Серед них було 3354 офіцери.

Наприкінці лютого 2024 року президент України Володимир Зеленський вперше з початку війни оголосив втрати ЗСУ – 31 тисяча осіб.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 − 15 =

Back to top button