Україна

У Нацбанку назвали головний чинник падіння української економіки

Основним чинником поглиблення спаду валового внутрішнього продукту (ВВП) України стало скорочення внутрішнього попиту. У II кварталі 2020 року реальний ВВП скоротився на 11,4% у річному вимірі, інформує 1NEWS з посиланням на пресслужбу НБУ.

Як зазначається в коментарі, падіння економіки зумовлювалося як прямим впливом жорстких карантинних обмежень на економічну діяльність, так і непрямим – через невизначеність щодо подальшого розвитку ситуації із пандемією.

“Як наслідок, змінилася споживча поведінка громадян у бік зменшення купівлі товарів та послуг не першої необхідності та інвестиційна поведінка підприємств – у бік відтермінування бізнес-проектів. У результаті, споживчі витрати домогосподарств скоротилися вперше з 2015 року (на 10,4% р/р)”, – зазначили в НБУ.

Крім того, вагомим фактором падіння ВВП було падіння інвестицій. Валове нагромадження основного капіталу зменшилося на 22,3% р/р. Скорочення інвестицій тривало унаслідок послаблення зовнішнього та внутрішнього попиту, невизначеності законодавчого поля для окремих секторів, зокрема альтернативної енергетики, та подальшого розвитку із поширенням захворюваності.

За прогнозом НБУ, у III кварталі 2020 року очікується поступове відновлення економіки.

“Цьому сприятимуть не тільки м’якіші умови карантину, але й пожвавлення зовнішнього попиту й активізація внутрішнього споживання. Однак економічну активність стримуватимуть збереження окремих обмежень в умовах адаптивного карантину, а також посилення ризиків подальшого збільшення захворюваності на коронавірус”, – йдеться в коментарі.

 

 

 

 

Back to top button