Світ

У Латвії схвалили відмову від вивчення російської мови як другої іноземної

У Латвії схвалили відмову від вивчення російської мови як другої іноземної

Фото: Publicitates attels

Російська мова незабаром зникне з розкладів латвійських шкіл

Процес вилучення російської зі шкільних програм має бути поступовим, але школярі, які зараз вивчають російську і не хочуть продовжувати, можуть відмовитися від подальшого вивчення.

Уряд Латвії схвалив новий держстандарт освіти, за з яким російську мову поступово припинять вивчати у школах як другу іноземну. Про це у вівторок, 23 квітня, повідомило видання Delfi.

Повідомляється, що документ передбачає поетапне виведення російської з переліку мов, яку вивчають як другу іноземну.

Школярі, які вже вивчають російську як другу іноземну, продовжать її вивчення до випуску, а з 1 вересня 2025 року з п’ятого класу другою іноземною можна буде обирати тільки якусь із мов країн-членів ЄС, Європейської економічної зони та інших країн, з якими є відповідні міжурядові угоди про освіту. Російської серед цих мов немає.

Крім того, школярі, які зараз вивчають російську, але не хочуть продовжувати, можуть відмовитися від подальшого вивчення.

Прем’єр-міністр країни Евіка Сіліня лаконічно прокоментувала рішення словом “Нарешті!”.

Повідомляється, що було чимало заперечеень від приватних осіб проти плану міністерства, але ці заперечення не були взяті до уваги.

Видання пише, що найчастіше латвійські школярі починають з першого класу вчити як іноземну мову англійську, а з четвертого класу обирають ще одну, і на на практиці досить часто такою мовою стає російська. Причина вибору російської як другої іноземної не завжди полягає в бажанні школярів – часто в школах просто не вистачає викладачів інших мов.

За даними Міносвіти Латвії, російську викладають як другу іноземну в майже половині шкіл країни, і при цьому деякі учні просто не мають альтернативи.

Нагадаємо, Естонія планує припинити фінансування освіти російською мовою. А більшість українців вважає, що російську мову має бути усунуто з офіційного спілкування.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

one × 4 =

Back to top button