Україна

Цього тижня в Україну прибуде вакцина Pfizer

Цього тижня в Україну мають доставити 117 тисяч доз вакцини від коронавірусу компанії Pfizer. Про це міністр охорони здоров’я Максим Степанов сказав на брифінгу, повідомляє 1News.

«Ми очікуємо на цьому тижні вакцину компанії Pfizer. Це 117 тисяч доз, які будуть постачатися в рамках ініціативи COVAX», – заявив Степанов.

Він зазначив, що від COVAX Україна має отримати загалом 8 млн доз вакцини від коронавірусу. І поставка від Pfizer стане першою в рамках ініціативи.

Зазначимо, раніше завідувачка кафедри епідеміології Харківського національного медичного університету Тетяна Чумаченко заявила, що вакцина проти коронавірусної інфекції не може спричинити відповідне захворювання на коронавірус.

«Вакцина однозначно не може спричинити захворювання, бо там немає живого вірусу», – наголосила вона.

Чумаченко пояснила, що, потрапляючи в організм, вакцини викликають каскад імунних реакцій, які займають певний час і в результаті яких організм виробляє імунітет проти інфекції.

Вона зазначила, що випадки захворювання коронавірусною інфекцією невдовзі після щеплення пов’язані з тим, що імунітет проти COVID-19 ще не встиг сформуватися або пацієнт пройшов вакцинацію, вже будучи зараженим і перебуваючи в інкубаційному періоді.

Раніше головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомляв, що перші 117 тис. доз вакцини Pfizer, які Україна отримає в рамках механізму Covax , будуть розподілені між будинками престарілих і співробітниками ДержНС

Back to top button