Україна

Три штурмові батальйони. Втрати РФ під АвдіївкоюСюжет


Три штурмові батальйони. Втрати РФ під Авдіївкою

За різними оцінками, російські війська втратили під час штурму міста від 30 до 135 одиниць бронетехніки.

За останній тиждень російська армія не досягла бажаного швидкого прориву в районі Авдіївки Донецької області. Окупанти мали досить повільний темп просування, кажуть аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Водночас, як наголошують експерти, росіяни найімовірніше продовжать наступальні операції в цьому районі, але вже після перегрупування, оскільки біля Авдіївки вони зазнали великих втрат як в техніці, так і серед особового складу.

“Розбито понад 60 танків та БТР”

Німецький військовий аналітик Bild Юліан Рьопке повідомив, що російські війська, намагаючись оточити Авдіївку, йшли у наступ колонами із понад 100 одиниць техніки, що складались з танків, БТР, БМП та вантажівок. Проте швидко потрапили під вогонь української артилерії та ПТУР і були відкинуті.

Аналітик вважає, що план командування РФ полягав у тому, щоб створити великий котел, обійшовши місто із заходу. Для цього окупанти намагались захопити села Північне, Степове та Бердичи. Проте ЗСУ зупинили наступ противника під Північним і на залізничній лінії в Степовому.

В результаті, наступаючи на Авдіївку, росіяни втратили понад 200 військових, а також більш ніж 60 танків та БТР, вважає Рьопке. Водночас, за його словами, попри такі втрати, окупанти не збираються відмовлятися від нового наступу на місто.

“Посадка коштувала їм трьох штурмових батальйонів”

Загалом Авдіївку штурмували три російські мотострілецькі бригади – 114-та, 15-та, 21-ша, посилені спецпідрозділами 1-го армійського корпусу ЗС РФ, повідомив журналіст і військовий експерт Юрій Бутусов. Окрім цього в резерві у росіян була 30-та мотострілецька бригада.

Під час штурму окупантів активно підтримувала артилерія та авіація зі значною кількістю боєприпасів. Ворог атакував місто одночасно з півдня та півночі, створивши перевагу у 3-4 рази у кількості особового складу, а також перевагу у бронетехніці, артилерії та авіації, додає Бутусов.

Також експерт детально описав, як росіяни штурмували Авдіївку. За його словами, з 1 по 9 жовтня вони силами 114-і бригади вели розвідку боєм. 10 жовтня почався сам штурм міста. Удар головних сил було націлено для охоплення Авдіївки з півночі у напрямку від Красногоровки на села Степове та Бердичи.

З 10 по 14 жовтня російські війська вдень та вночі проводили безперервні штурмові дії, одночасно вводячи у бій значні сили – окремі взводні опорні пункти ЗСУ атакували колони до 30 одиниць бронетехніки з десантом, додає Бутусов.

За його словами, саме на північному напрямку біля Авдіївки стримувала наступ росіян і показала високу боєздатність 110-та механізована бригада, посилена 2-м батальйоном Президентської бригади та кількома спецпідрозділами.

Під ударом одразу трьох російських бригад і під ураганним обстрілом, наші війська втримали в цілому першу лінію оборони. 15 жовтня ворог був змушений зупинитись для перегрупування, оскільки у них закінчилась піхота”, – написав журналіст.

Також Бутусов назвав більші втрати Росії ніж його німецький колега Рьопке. За його словами, за чотири дні було знищено та підбито навколо Авдіївки 135 одиниць бронетехніки.

“135 – з координатами, на відео. Уявіть собі масштаб атаки та високу бойову ефективність 110-і бригади та приданих сил. Одна передова посадка, яку захопили росіяни, коштувала їм трьох штурмових батальйонів, і вони змушені були перегруповуватись”, – написав він.

На жаль, як зазначив Будусов, серйозні втрати зазнали і українські підрозділи, але наші війська зберігають ефективне управління, бойовий дух, втримали основний рубіж оборони, і продовжують нищити ворога.

Також, як і експерти з ISW, Бутусов вважає, що командування РФ планує новий штурм міста після поповнення розбитих частин. Тому журналіст звернувся до українців з проханням допомогти героям 110-й бригади купити нічні дрони з тепловізорами.

Градус спадає

У районі Авдіївки тривають бої, але від учора градус напруги спадає – не набагато, але відчутно. Про це в ефірі телемарафону повідомив начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш.

“Сьогодні шоста доба. Від учора градус спадає – не набагато, але відчутно. На мій погляд, на 15% у них менше штурмових дій і менша інтенсивність обстрілів. Але все одно гатять цілодобово, є стрілецькі бої”, – зазначив Барабаш.

За його словами, за тиждень вдалося евакуювати 19 людей, а попереднього тижня – 11. Нині в місті залишилося 1 618 людей.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button