Україна

Соціологи дізналися думку українців про підвищення тарифів на електрику


Соціологи дізналися думку українців про підвищення тарифів на електрику

Соціологічна група Рейтинг провела опитування щодо роботи енергетичного комплексу України на тлі масованих ударів рашистів по енергетичним об’єктам Украни.

Більше половини українців з розумінням ставляться до можливого підвищення тарифів на електроенергію задля забезпечення ремонту зруйнованих російськими загарбниками енергетичних об’єктів. Про це свідчать результати опитування соціологічної групи Рейтинг, опубліковані у вівторок, 14 травня.

“Більше половини (55%) опитаних з розумінням ставляться до підвищення тарифів з метою забезпечення ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури. 45% опитаних вважають, що для забезпечення ремонтної кампанії можуть бути підвищені тарифи на електроенергію з урахуванням матеріального статку та обсягів споживання домогосподарства, ще 10 % – що тариф варто підвищити всім споживачам. Разом з тим, 40% вважають, що підвищувати тарифи не треба навіть за умов погіршення ситуації з електропостачанням”, – говориться в повідомленні соціологів.

67% опитаних вважають, що в разі підвищення тарифів незахищені верстви населення мають отримати допомогу від держави, 26% з цим не згодні.

При цьому 70% респондентів кажуть, що торішнє підвищення тарифу дало змогу відновити на належному рівні пошкоджені об’єкти енергетичної інфраструктури.

“70% опитаних вважають, що минулорічне підвищення тарифу дозволило відновити на належному рівні пошкоджені об’єкти енергетичної інфраструктури. На питання про те, чи були відновлені потужності протягом минулого року, 59 % респондентів відповіли, що інфраструктура була відновлена на достатньому рівні, 11 % – що відновлена повністю. Ще 15% респондентів вважають, що інфраструктура була відновлена на недостатньому рівні, 2% – що не була відновлена взагалі”, – повідомили в групі Рейтинг. 

Відповідаючи на питання про терміни відновлення, 41% респондентів виказали думку, що всю енергетичну інфраструктуру потрібно відновлювати вже зараз, 52%  – що наразі потрібно відновлювати тільки найважливіші об’єкти, а інше – вже після війни. Ще 3% вважають, що будь-яке відновлення потрібно відкласти до закінчення війни.

Оцінюючи потону ситуацію, 54% опитаних повідомили, що в них відключення не відбуваються, 41% зазначили, що відключення є зрідка. Про погану ситуацію заявили 4% опитаних.

Опитування проводилося 6-8 травня 2024 року серед населення віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій, а також територій, де на момент опитування був відсутній український мобільний зв’язок.

Нагадаємо, останнього разу російські війська атакували об’єкти генерації та передачі електроенергії у шести регіонах України. За словами виконавчого директора енергокомпанії ДТЕК Дмитра Сахарука, рашисти почали повторно обстрілювати енергоблоки, які енергетики повернули в роботу після попередніх масованих атак.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button