Україна

Скасування авіарейсів та припинення продажу квитків – чи закриє Україна авіапростір – 1News

Українська влада не бачить сенсу закривати небо

Топ-новина

Топ-новина


Фото з відкритих джерел

Після відкликання іноземних дипломатів з України з’явилася інформація про скасування деяких авіарейсів та про ймовірне закриття українського авіапростору. Так, у неділю вранці літак SkyUp був змушений виконати посадку в Кишиневі, хоча прямував до Києва.

А українська влада заявила, що поки не має наміру закривати авіапростір над країною.

Детальніше про ситуацію, яка склалася з повітряним рухом над Україною, розповідаємо далі.

Чому літак SkyUp не долетів до Києва

У неділю, 13 лютого, рейс української авіакомпанії SkyUp за маршрутом Фуншал-Бориспіль не зміг прилетіти до місця призначення. Лізингодавець заборонив SkyUp влітати літаком в авіапростір України.

“Попри всі зусилля авіакомпанії та готовність державних структур України звернутись до лізингодавця, власник літака – резидент Ірландії – надав категоричну відмову в той час, коли повітряне судно вже виконувало рейс до Києва”, – розповіли в авіакомпанії.

Літаку із бортовим номером UR-SQO довелося сідати в аеропорту Кишинева. Авіакомпанія SkyUp спільно з українським посольством працює над поверненням 175 українських громадян. Українців трансфером доставлять додому.

Літак авіаліній SkyUp

Фото з відкритих джерел

Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко розповів, що українське посольство у Молдові допомагає пасажирам літака авіакомпанії SkyUp, який вимушено приземлився в аеропорту Кишинева. Міністерство та посольство тримають ситуацію з літаком SkyUp на особливому контролі.

“Українські консули нині перебувають в аеропорту разом з громадянами, взаємодіють із авіатранспортними органами Молдови та підтримують зв’язок із представниками авіакомпанії. Для пасажирів організовано харчування”, – сказав Ніколенко.

Пасажирів перевезуть в Київ на автобусах. Ніколенко зазначив, що МЗС готове надати максимальне сприяння українським авіаперевізникам у вирішенні проблемних питань, пов’язаних зі здійсненням їхніх авіарейсів.

1News за темою: Для повернення громадян: Ізраїльські авіакомпанії збільшують кількість рейсів з України

Імовірне закриття неба над Україною

У суботу, 12 лютого, найбільші світові страхові компанії попередили українських авіаперевізників про припинення страхування літаків у небі України через 48 годин. На такий крок страхові компанії пішли через ризик вторгнення Росії в Україну.

Генеральний директор SkyUp Дмитро Сєроухов повідомив про тимчасове припинення продажу квитків. “Ми робимо все можливе, щоб продовжувати виконувати рейси у штатному режимі, але не можемо ігнорувати вимоги лізингодавців. Ми тимчасово припинили продаж квитків на вильоти з 14 по 16 лютого 2022 року та очікуємо на вирішення ситуації”, – зазначив він.

Не виключено, що німецька авіакомпанія Lufthansa може припинити польоти через загрозу вторгнення РФ в Україну. Однак остаточне рішення ще не прийнято.

А нідерландська авіакомпанія KLM оголосила про припинення польотів в Україну у суботу, 12 лютого.

Офіційна заява української влади

Міністерство інфраструктури (МІУ) заявило про відсутність планів щодо закриття авіапростору над Україною. Уряд працює над попередженням ризиків для авіаперевізників.

“Інформація про закриття повітряного простору України не відповідає дійсності. Закриття неба є суверенним правом України, відповідне рішення не приймалося. Більшість авіакомпаній продовжують операційну діяльність без жодних обмежень. Зокрема, наразі 29 іноземних авіакомпаній виконують польоти з 34 країн світу”, – зазначено у заяві міністерства.

У відомстві додали, що у деяких перевізників виникають складнощі, пов’язані із коливаннями на ринках страхування. “Зі свого боку держава готова підтримати авіаперевізників і планує надати додаткові фінансові гарантії для підтримки авіаринку. Наразі проводяться консультації з міжнародними партнерами та готуються відповідні рішення уряду”, – зазначили в МІУ.

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк


Главком

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк також зазначив, що влада стежить за рішеннями авіаперевізників з приводу польотів в Україну. Закривати українське небо через загрозу вторгнення Росії не планують.

Як пояснив Подоляк, більш гостро на ситуацію реагують компанії, які користуються лізинговими форматами, а компанії, які володіють своїм авіапарком, значно лояльніші.

1News за темою: Україна порекомендувала авіакомпаніям не літати над відкритими водами Чорного моря

Подоляк додав: дивним є те, що відносно Росії немає таких кроків. “У той час, як Україна все частіше стикається з подібними дивними ініціативами наших партнерів. І якщо окремі авіаперевізники вирішили переналаштувати графік польотів, це точно ніяк не пов’язано з рішеннями або політикою нашої держави”, – резюмував представник ОП.

Як українцям повернутися в країну

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков заявив, що влада забезпечить повернення додому українців, які застрягнуть за кордоном через скасування авіарейсів.

“Очікуємо, що вже найближчим часом ситуація стабілізується. Для цього уряд, Офіс президента та наші міжнародні партнери напрацьовують спільні рішення. У разі потреби держава забезпечить повернення усіх громадян України з-за кордону”, – сказав Кубраков.

Як зазначив міністр, ринки страхових послуг є вразливими до інформаційного поля, як і ринки капіталу.

Яка ситуація в українському небі

За даними flightradar24, у неділю, 13 лютого, авіапростір України виглядає наступним чином.


Flightradar24

А в адміністрації аеропорту “Бориспіль” розповіли, що після появи суперечливої ​​інформації на тлі зростання напруги навколо України аеропорт працює в штатному режимі.

При цьому за всіма скасуваннями рейсів або їх перенесенням радять звертатися безпосередньо в авіакомпанії. В адміністрації аеропорту наголосили, що всі рейси зараз проходять за графіком.

Окремо уточнили, що компанія KLM скасувала свої рейси з 13 по 17 лютого, Fly-Dubai змінила графік з 14 по 28 лютого, Qatar Airways XWQ 295 та 296 скасувала рейс, оскільки здійснюватиме його на більшому повітряному судні.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button