Україна

СБУ викрила агентурну мережу, яка координувала наступ на Київ


СБУ викрила агентурну мережу, яка координувала наступ на Київ

До складу групи входили кияни, віком 35-45 років. А керувала угрупованням зрадників жінка.

 
Контррозвідники СБУ викрили агентурну мережу спецслужб Росії, яка займалася розвідувально-підривною діяльністю та передавала російським військовим дані про дислокацію та чисельність українських сил оборони напередодні 24 лютого. Про це 25 серпня повідомляє прес-центр СБУ.
 
Після викриття першого агента мережі у березні СБУ провела спецоперацію, внаслідок якої встановила всіх учасників цієї групи. Ними виявилися мешканці столиці, віком 35-45 років.
 
З’ясовано, що її головним менеджером була киянка, яку спецслужби країни-агресора завербували під час поїздок до РФ.
 
Так, жінка сформувала агентурну мережу та перейшла в режим очікування подальших вказівок.
 
За кілька місяців до вторгнення агентура активізувалася на інформаційному полі. Вони почали розганяти у соцмережах проросійські відеоматеріали та публікації.
 
 

 
 
Зокрема, створювали паблики, акаунти, канали та співтовариства, які широко тиражували антиукраїнські фейки, що глорифіфікували “русскій мір” і закликали до захоплення державної влади в Україні.
 
Напередодні 24 лютого жінка отримала вказівку зібрати розвіддані про об’єкти та оборону Києва, а саме: дислокацію/переміщення військовослужбовців та техніки ЗСУ; стан захищеності військових об’єктів; цивільні інфраструктурні об’єкти енергетики, транспорту, фінансів, зв’язку, охорони здоров’я тощо.
 
Агентство оперативно розпочало збирання даних по районах. Детальні звіти, фото та геолокацію об’єктів зрадники пересилали месенджерами на телефонні номери російських мобільних операторів.
 
СБУ зібрала незаперечні докази їхньої злочинної співпраці з ворогом.
 
Наразі організаторам повідомлено про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України: ч. 3 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну або повалення конституційного ладу або захоплення державної влади); ч. 2. ст. 111 (державна зрада); ч. 3 ст. 436-2 (виправдання, визнання правомірним, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України).
 
Одному із членів групи повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 436-2 (виправдання, визнання правомірної, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України) ККУ.
 
Крім того, до суду направлено обвинувальний акт щодо ще одного агента за ч. 2 ст. 111 (державна зрада) та ч.1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами).
 
Заходи щодо викриття та документування проводили співробітники СБУ спільно зі слідчими Національної поліції за процесуального керівництва Печерської окружної прокуратури міста Києва.
 
Раніше СБУ затримала росіянина, якого ФСБ перекинула в Україну для збору розвідданих поблизу Краматорська.
 
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button