Україна

Санкції ЄС – Німеччина постачає Росії товари подвійного призначення – 1News

Німеччина
Фото з відкритих джерел

Ці товари можуть використовуватися і у військових цілях

Німецькі компанії постачали Російській Федерації велику кількість товарів, які можуть використовуватися у військових цілях. Це випливає з переліку міністерства економіки Німеччини, який досі не публікувався, повідомляє німецьке виданння WELT AM SONNTAG.

Повідомляється, що у 2020 році міністерство або підпорядковане йому Федеральне управління економіки та експортного контролю (Bafa) видало 673 ліцензії на експорт так званих товарів подвійного призначення в Росію. Загальна вартість склала майже 366 мільйонів євро.

Варто зазначити, що товари подвійного призначення – це товари, які можна використовувати як у цивільних, так і у військових цілях. До них відносяться машини, які можна використовувати у виробництві зброї, технології для будівництва літаків або певні хімічні речовини.

Як зазначає видання, з моменту анексії Криму в 2014 році, згідно з регламентом ЄС, до такого експорту в Росію застосовувалися більш жорсткі критерії, ніж в інші країни.

1News за темою: Обговорили санкції проти РФ і питання безпеки: Зеленський провів телефонну розмову з главою Євроради


У 2020 році Росія була четвертою країною-одержувачем таких товарів з Німеччини після Китаю з 1,6 мільярда євро, США з мільярдом євро і Бразилії з 371 мільйоном євро. З іншого боку, Україна отримує лише невелику кількість товарів подвійного призначення з Німеччини. У 2020 році їх вартість становила 17 мільйонів євро.

Про які саме товари йдеться у справі Росії широко не відомо. Останніми роками точаться дискусії щодо поставок збідненого урану з Німеччини, який, на думку експертів, Росія могла б використовувати у виробництві зброї.

Уряд Німеччини востаннє захищав схвалення такого експорту в березні 2021 року, аргументуючи це тим, що перш ніж буде відмовлено у видачі ліцензії на експорт до Росії, потрібні “конкретні ознаки того, що існує ризик кінцевого військового використання”.

Нагадаємо, у понеділок, 7 лютого, міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що Захід і Берлін готові понести високу економічну ціну за жорсткі санкції проти Російської Федерації у разі її наступу на Україну.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button