Цікаве

Алерголог назвала неочевидну причину розвитку астми

Лікар алерголог-імунолог розповіла про неочевидні фактори ризику розвитку бронхіальної астми і про те, як можна контролювати симптоми, що виникають.

Серед основних причин розвитку цього захворювання лікарка назвала респіраторні інфекції, особливо вірус грипу. Щоб уникнути цього потрібно проходити сезонну вакцинацію.

«Якщо дорослий або дитина не були вакциновані, то під час хвороби бронхіальної астми необхідно посилити базову терапію інгаляційними препаратами, а саме збільшити дозування або кратність його застосування»

Тригером до розвитку у людини астми може з’явитися і холод, наголосила лікарка. За її словами, саме тому в холодну пору року потрібна інтенсивніша базова терапія, також обов’язково спостереження у алерголога в момент хвороби.

«Перепади вологості – ще один важливий фактор розвитку астми. Температура будинку і вологість приміщення повинна бути збалансованою, щоб повітря не було надто сухим і надто вологим. Прийнятний рівень вологості не повинен перевищувати 50–55%», — наголосила імунолог.

Провокувати астму може і куріння, зокрема пасивне. Це стосується і електронних сигарет, їх дратівливий фактор на легені доведено науково.

Також лікар назвала найнеочевидніший фактор розвитку астми — це кліщі домашнього пилу. Лікар зазначила, що для людини небезпечні не самі кліщі і не пил, а речовини, що містяться в їх екскрементах. Це є найбільш сильні алергени, що подразнюють слизову оболонку дихальних шляхів.

«Особливо небезпечні кліщі домашнього пилу восени та взимку, коли починається опалювальний сезон, оскільки для них це сприятливе місце існування. Самі кліщі можуть жити у диванах, матрацах, килимах, старому одязі та взутті, книгах», — наголосила лікар.

Серед заходів профілактики фахівець рекомендувала підтримувати адекватну температуру будинку, провітрювати приміщення, проводити генеральні прибирання та міняти постільну білизну та рушники якнайчастіше.

Back to top button