Україна

РФ хоче вийти з окопної війни: що задумав ворогСюжет


РФ хоче вийти з окопної війни: що задумав ворог

Росіяни намагаються вийти з позиційної війни. Зараз вони мають низку проблем, але все рівно ворог створює напружену ситуацію на фронті.

Російська армія намагається вийти з позиційних боїв. Про це пише американський Інститут вивчення війни (ISW). Його аналіз базується на повідомленнях російських так званих воєнкорів. Проте, як зазначають аналітики, армія РФ поки не в змозі зосередитися на кількох ділянках фронту, бо окупанти не мають достатніх ресурсів для прориву через українські лінії оборони.

Прицільні атаки ЗСУ

Плани Москви щодо виходу з позиційної війни зривають українські військові, зазначає ISW. Зокрема, пропагандисти жаліються, що ЗСУ прицільно б’ють по російських військах навіть у ближніх тилових районах.

Один з блогерів поскаржився, що єдиним рішенням армії РФ досі була атака 10-20 зігнаних піхотинців з бронетехнікою, яка підтримувала їх на “екстремальній” відстані позаду піхоти.
Ще один пов’язаний з Кремлем воєнкор відповів, погоджуючись з першим блогером, що український технологічний прогрес ускладнив окупантам концентрацію кількох дивізій в окремому географічному районі.

Військовий блогер підкреслив, що російським військам необхідно як отримати непряму вогневу перевагу над українськими захисниками, так і модернізувати командування і управління армії РФ, щоб вийти з позиційної війни.

“Характеристики і проблеми позиційної війни, визначені російськими блогерами в ході нещодавніх дискусій, перетинаються з багатьма системними проблемами російської армії, на які блогери скаржаться вже тривалий час”, – говориться у звіті ISW.

Як зазначають експерти, наразі немає жодних ознак того, що російське військове командування суттєво покращило будь-яку з цих виявлених проблем на оперативному рівні, необхідному для прориву позиційного фронту чи хоча б на одній із ділянок.

Тактичні успіхи РФ

Паралельно з цим ISW зазначає, що, навіть незважаючи на ці системні проблеми, нещодавно армія РФ довела свою здатність досягати незначних тактичних успіхів, зокрема, під Куп’янськом Харківської області та біля Новомихайлівки (на південний захід від Донецька).

Окрім цього, як заявили в ISW у звіті за 23 січня, ворог просунувся і в Авдіївці. У Росії стверджують, що окупанти перемістились більше ніж на один кілометр поблизу Авдіївського кар’єру на північ від міста, але ISW не може підтвердити цю заяву.

Напружена ситуація на фронті

Те, що росіяни почали виходити з позиційної війни і мають певні успіхи підтверджують експерти Deep State. Так минулого тижня на Сватівському напрямку ворог відбив частину позицій ЗСУ поблизу Орлянки. А східніше Табаївки армія РФ прорвали позиції однієї з бригад тероборони, ситуація уточняється.

В звіті експертів вже за 23 січня зазначається, що на Сватівському відтинку ворог закріплюється в районі Крохмального, а в Серебрянському лісництві останні дні важко: щось втратили, щось відбили.

Найгарячіші напрямки – це Бахмутський та Авдіївський, додають аналітики. Так біля Білогорівки зберігається напружена обстановка, ворог буде намагатися зайти в саме село і закріпитися. Активність окупантів спостерігалась між Спірним та Веселим.

Щодо Авдіївки, то Deep State зазначає, що “тут тривають дивні події на південних околицях… Чимало дій ворога не піддаються логічному поясненню…Зараз важливо, щоб к*цапам не дали закріпитися в приватному секторі. Ворог продовжує натиск на Первомайське”.

Загалом аналітики визнають, що зараз зберігається напружена ситуація на багатьох ділянках фронту.

“Головна увага до південної околиці Авдіївки, тут вирішується доля наступних місяців Авдіївської оборонної операції. В деякій мірі ту зону можна назвати бермудським трикутником, адже відбувається ряд дивних речей, таке враження, що ворог сам не розуміє що він хоче зробити”, – резюмували експерти.

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button