Україна

Придатність до служби вирішує ВЛК, а не інвалідність – Залужний


Придатність до служби вирішує ВЛК, а не інвалідність - Залужний

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підтримав виключення терміну “обмежено придатний”.

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний підтримав виключення терміну “обмежено придатний” із законопроєкту про мобілізацію. Про це він заявив в ефірі телемарафону у вівторок, 26 грудня.
 
Залужний наголосив, що на сьогодні оперування ступенями інвалідності не є актуальним. Чи придатний чоловік до військової служби, чи непридатний – визначає військово-лікарська комісія, а не група інвалідності.


“Я вважаю, що сьогодні оперування ступенем інвалідності, 2 групи, 3 групи, воно зараз не є, скажемо так, актуальним. Чому? Тому що вирішує придатність до військової служби не інвалідність, яку має людина, а військово-лікарська комісія, яка визначає, чи придатна людина до військової служби, або непридатна”, – сказав він.
 
У законопроєкті, на переконання головнокомандувача ЗСУ, треба залишити два поняття: придатний до військової служби або непридатний. Поняття “обмежено придатний” потрібно виключити.
 
“Ми з повагою ставимось до людей, які перебувають у цивільному середовищі, і ми хочемо, щоб військо поповнювали люди, які за своїми показниками можуть воювати. Але все буде вирішувати ВЛК”, – пояснив Залужний.
 
Він також наголосив, що питання відстрочок від мобілізації й кого буде призивати держава – не компетенція головнокомандувача ЗСУ.
 
“Мені головне, щоб прийшли люди до війська і могли виконувати поставлені завдання. Хто яку матиме відстрочку або хто яку відстрочку не буде мати, кого буде держава призивати – сьогодні я вважаю, що це не моя компетенція”, – сказав Залужний.
 
За його словами, для цього є центральні органи виконавчої влади, котрі визначають, кого призивати. “Мені потрібні люди, мені потрібні боєприпаси й мені потрібна зброя, щоб продовжити ведення бойових дій”, – резюмував Залужний. 

Нагадаємо, до Верховної Ради внесли законопроєкт про мобілізацію. Він має на меті зміни у процедурі мобілізації, військовій службі та запроваджує можливість часткового звільнення чи перепочинку для чинних військових.

За словами президента Володимира Зеленського, з боку військових поступила пропозиція додатково мобілізувати 450-500 тисяч людей. Залужний прокоментував дані про мобілізацію 400-500 тисяч українців, заявивши, що “військове командування жодного запиту не робило на якісь там цифри”.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button