Події

​Про включення Росії до “Списку ганьби” як сторони збройного конфлікту, відповід…

Про включення Росії до “Списку ганьби” як сторони збройного конфлікту, відповідальної за серйозні порушення прав дітей
 
???? Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй у своєму Звіті щодо дітей у збройних конфліктах за 2023 рік вважає Росію та її ставлеників відповідальними за вбивства українських дітей, а також за атаки на лікарні та школи.

???? Включення Генеральним секретарем Росії – члена P5 до щорічного “Списку ганьби” як сторони збройного конфлікту, відповідальної за серйозні порушення щодо дітей, є важливим повідомленням для держави-агресора та злочинців, причетних до вчинення звірств стосовно дітей: такі дії не допускаються і не пробачаються.

???? У Звіті також йдеться про переміщення українських дітей до Росії та на окуповані території із закликом до Росії діяти в найкращих інтересах дитини – сприяти возз’єднанню сім’ї, водночас гарантуючи, що їхнє громадянство не буде змінено. Це перегукується з проблемою примусової депортації українських дітей до Росії – міжнародного злочину, за фактом якого Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Путіна в березні цього року.

???? Ми закликаємо Організацію Об’єднаних Націй уважно стежити за діями Росії, а також заходами, які вона зобов’язалася вжити для покращення захисту українських дітей під її ефективним контролем.

???? Наразі такого прогресу не спостерігається: за нашими останніми оцінками, з початку повномасштабної агресії Росії проти України 493 дитини було вбито та 1033 поранено, майже 20 000 дітей примусово депортовано. Це лише ті випадки, які перелічуються в рамках кримінальних проваджень. Ці цифри не включають дані з тимчасово окупованих територій, тому реальні цифри можуть бути значно вищими. Загалом в Україні правоохоронні органи розслідують понад 3000 злочинів, вчинених проти дітей.

???? Міжнародна спільнота має пам’ятати про те, що в прагненні до миру не можна ототожнювати жертву та агресора, оскільки акт агресії Росії призвів до затяжного збройного конфлікту та безперервного вчинення жорстоких злочинів в Україні її силами та ставлениками.

???? На відміну від Росії, Україна повною мірою співпрацює з інституціями ООН та іншими міжнародними партнерами у документуванні та розслідуванні тяжких порушень, вчинених Росією та її ставлениками проти українських дітей за всіма шістьма напрямками, визначеними Радою Безпеки ООН: убивство та калічення дітей; вербування або використання дітей як солдатів; сексуальне насильство над дітьми; викрадення дітей; атаки на школи чи лікарні; відмова в гуманітарному доступі для дітей.

???? Офіс Генерального прокурора тісно співпрацює з Незалежною міжнародною слідчою комісією ООН щодо України, надаючи інформацію про примусове переміщення українських дітей та інші тяжкі порушення прав дітей з вересня 2022 року. Проведено дві зустрічі та виконано один запит про надання інформації. Матеріали звітів Комісії використовуються органами України в рамках розслідування міжнародних злочинів, вчинених проти дітей у ході російської агресії.

???? В Україні створено робочу групу на державному рівні з питань взаємодії з Управлінням спеціального представника Генерального секретаря ООН з питань дітей та збройних конфліктів. В ході своєї роботи Офіс Генерального прокурора регулярно надає інформацію про тяжкі порушення прав дітей з боку Росії.

???? Наші прокурори щодня контактують з експертами Міжнародного кримінального суду. До МКС передано понад 40 томів матеріалів справ, виконано понад 30 запитів про надання доказів, інформації та проведення слідчих дій.

???? Ми також співпрацюємо з експертами Московського механізму ОБСЄ. Останній звіт Московського механізму був присвячений захисту прав депортованих українських дітей. Під час його підготовки експерти ОБСЄ провели зустрічі з прокурорами, які здійснюють процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях щодо депортації дітей та інших міжнародних злочинів, вчинених проти дітей.

Back to top button