Світ

Відбулася церемонія вручення премії імені Сахарова

Відбулася церемонія вручення премії імені Сахарова

Фото: Радіо Свобода

В Європарламенті вручили премію імені Сахарова

Лауреатами цьогорічної премії стали загибла іранська активістка Махса Аміні та іранський рух Жінка, життя, свобода. Махсу Аміні представляв її адвокат, оскільки родині дівчинине дозволили їхати до Страсбурга.

У Страсбурзі в Європарламенті сьогодні, 12 грудня, відбулася церемонія нагородження премією “За свободу думки” імені Андрія Сахарова. Лауреатами цьогорічної премії стали загибла іранська активістка Махса Аміні та іранський рух Жінка, життя, свобода, передає Укрінформ.

“Цьогорічна премія є даниною пам’яті всім сміливим і непокірним жінкам, чоловікам і молодим людям в Ірані, які, незважаючи на дедалі більший тиск, продовжують боротьбу за зміни”, – заявила голова Європаламенту Роберта Мецола.

Повідомляється, що іранська влада заборонила рідним Махси Аміні приїхати до Страсбурга, тому родину представляв адвокат Салех Нікбахт, який захищав дівчину.

“Її ім’я стало секретним кодом, що означає свободу для всіх іранців, не лише для жінок, для мільйонів іранців, які є в’язнями режиму”, – сказав Нікбахт.

Нагороду присуджено й іранським представницям Руху за свободу, які були змушені покинути свою країну, щоб продовжувати боротьбу за правду і справедливість.

“Вони обрали боротьбу, щоб дати світові знати, що жінки в Ірані невільні упродовж останніх 44 років і позбавлені основних прав людини”, – підкреслив адвокат.

Нагадаємо, торік22-річна іранська дівчина Махса Аміні знепритомніла після того, як її заарештувала поліція моралі, і через три дні померла. Дівчину затримали за порушення правил носіння хіджабу.

США у річницю загибелі Махси Аміні розширили санкції проти Ірану

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button