Україна
Гаряча новина

Порошенку оголосили підозру в державній зраді

Петру Порошенку оголосили підозру у державній зраді. Про це повідомив колишній секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов під час брифінгу, повідомляє 1News.

фото 1News

За його словами, генеральний прокурор Ірина Венедіктова особисто не підписала підозру, а це зробив один із співробітників Офісу Генпрокурора на прізвище Симоненко.

«Навіть повністю залежна від президента Володимира Зеленського генпрокурор Венедіктова не підписала цей фейковий документ. Підозру підписав призначений для цього один із її заступників Симоненко», – сказав Турчинов.

За його словами, Порошенко повідомлено у державній зраді та фінансуванні терористичних організацій у справі про постачання вугілля з Донбасу. Йдеться про 2014 рік, коли тодішня влада забезпечила постачання вугілля в Україну.

«Владі було достеменно відомо, що лідер «Європейської Солідарності» Петро Порошенко збирається від’їздити на заздалегідь заплановані зустрічі з Вселенським Патріархом, а також з європейськими лідерами, які будуть відбуватися саме цими днями. Враховуючи цю ситуацію, вони почали брудне шоу, яке називалося «негайне вручення» чергової повістки Петру Порошенко на черговий допит», – зазначив Турчинов.

Екс-Секретар РНБО нагадав, що з першого дня перебування Зеленського на посаді він розпочав системну боротьбу проти п’ятого Президента.

«Саме за його прямими вказівками було сфабриковано сотню кримінальних справ проти Петра Порошенка. Вже пройшло фактично 2,5 роки, і всі ці справи перетворилися на фейк. Так само перетвориться на фейк чергова сфабрикована справа за прямою вказівкою чинного президента. Йдеться про забезпечення України вугіллям в умовах військового протистояння 2014–2015 років», – наголошує Турчинов.

Він нагадав, що ситуація тоді була надскладною, і в умовах реального військового загострення керівництво країни змогло забезпечити енергетичну безпеку України, дати тепло в оселі українців складною, небезпечною зимою 2014 – 2015 років.

«Сьогодні владні силовики, залежні підконтрольні люди розповідають про підозру в цій сфабрикованій справі. Це виглядає особливо цинічно на фоні того, що з два останніх роки в Україні на чолі із Зеленським повністю зруйнована енергетична безпека нашої держави, яку забезпечив Президент Порошенко та уряди у 2015, 2016, 2017, 2018 роках, коли країна не купувала російське вугілля і російський газ», – нагадав Турчинов.

Інформацію про те, що Порошенкові повідомлено про підозру також підтвердив депутат від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко на своїй сторінці у Facebook.

Зазначимо, що зараз Петро Порошенко перебуває в турне Туреччиною та Польщею.

Оновлено о 16:20: В Державному бюро розслідувань підтвердили оголошення підозри Порошенку.

Зазначається, що працівники ДБР у взаємодії зі СБУ та під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора розслідують кримінальне провадження щодо організації злочинної схеми постачання вугілля із тимчасово окупованих територій та сприяння терористичним організаціям «ЛНР» та «ДНР» групою громадян України на загальну суму близько 1,5 мільярда гривень.

П’ятий Президент України підозрюється у тому, що він, діючи за попередньою змовою групою осіб, зокрема з числа представників вищого керівництва Російської Федерації, сприяв діяльності терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР».

У вересні-листопаді 2021 року у вказаному провадженні вже повідомлено про підозру ще одному із чинних народних депутатів та колишньому міністру енергетики.

Вони підозрюються у купівлі за державні кошти в ОРДЛО вугілля. На думку слідства, своїми діями фігуранти провадження поставили енергетичну сферу України у залежність від Російської Федерації та терористичних організацій. Що, у свою чергу підірвало економічну безпеку держави у 2014-2015 роках, позбавило можливостей для диверсифікації джерел постачання енергетичних ресурсів, а також надало РФ більш широкі можливості для подальшого втручання у внутрішні справи України і ведення проти неї підривної діяльності.

Провадження здійснюється ч. 1 та ч. 3 ст. 258-5 (фінансування тероризму), ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 258-3 (сприяння діяльності терористичної організації) КК України.

Санкціями вищевказаних статей передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

У зв’язку із неможливістю вручення письмового повідомлення про підозру особисто його було вручено у спосіб, передбачений Кримінальним процесуальним Кодексом (направлено за місцем проживання, реєстрації, а також за місцем роботи).

Back to top button