Україна

Підсумки 22.11: Обшуки у Лаврі та шарф Орбана


Підсумки 22.11: Обшуки у Лаврі та шарф Орбана

СБУ провела перевірку у Києво-Печерській Лаврі; Орбан потрапив у скандал через шарф із картою. Кореспондент.net вирізняє головні події вчорашнього дня.

СБУ провело перевірку у Києво-Печерській Лаврі
 
Служба безпеки України спільно з Нацполіцією та Нацгвардією провела контррозвідувальні заходи на території Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у Києві. У СБУ повідомили, що заходи проводилися задля недопущення використання Лаври як центру “руського міру”. Також перевірялися дані щодо використання приміщень УПЦ для укриття диверсійно-розвідувальних груп, іноземних громадян, зберігання зброї тощо.
 
Цього ж дня СБУ проводила обшуки у монастирях та храмах УПЦ МП на Рівненщині. Здійснювалася перевірка осіб щодо їх причетності до протиправної діяльності на шкоду державному суверенітету України, зазначили у спецслужбі.
 
Орбан потрапив у скандал через шарф із картою “Великої Угорщини”
 
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан потрапив до чергового скандалу. Політик одягнув шарф із картою так званої “Великої Угорщини”, яка “включає”, зокрема, території України, Румунії, а також інших сусідніх країн. Шарф Орбана викликав обурення в Україні та Румунії. А в Австрії потролили Орбана, нагадавши, що країни, зображеної на його шарфі, не існує вже близько ста років.
 
РФ пошкодила майже всі ТЕС та ГЕС України – Укренерго
 
Шоста масована ракетна атака Росії української енергосистеми 15 листопада стала причиною того, що нині не залишилося непошкоджених великих теплових та гідроелектростанцій. В Укренерго наголосили, що масштаб руйнувань колосальний. У суботу вдалося повернутись до планових відключень. Проте дефіцит електроенергії залишається, тому графіки відключень зберігаються. Тим часом у компанії-постачальнику енергоресурсів YASNO заявили, що Україна житиме в умовах регулярних відключень електроенергії як мінімум до кінця березня.
 
Україна отримала 2,5 млрд євро фіндопомоги від ЄС
 
Україна отримала другий транш на суму 2,5 млрд. євро в рамках поточної програми макрофінансової допомоги Євросоюзу. Про це повідомило Міністерство фінансів. Загальне заплановане фінансування за цією програмою становить 5 млрд євро. Передбачається, що останній транш у рамках восьмої програми макрофінансової допомоги Україна отримає до кінця цього року. У Єврокомісії нагадали, що у 2023 році планують виділити 18 млрд євро для України з регулярним наданням коштів.
 
У Міноборони озвучили оцінку ракетного арсеналу РФ
 
Глава відомства Олексій Резніков розповів, яку кількість ракет має нині Росія. За його даними, найбільше у РФ залишилося ракет С-300 – 6980 штук, а найменше – ракет Кинжал – 43 штуки.
 
Міноборони Китаю попередили США про готовність воювати за Тайвань
 
Міністр оборони Китаю Вей Фенхе провів зустріч із главою Пентагону Ллойдом Остіном і заявив, що відповідальність за стан двосторонніх відносин лежить на США. Він зазначив, що армія КНР “має силу, сміливість і впевненість у здатності рішуче захистити єдність батьківщини”. Глава Пентагону відповів, що США віддані політиці “одного Китаю”, але закликав владу КНР “утримуватися від подальших дестабілізуючих дій щодо Тайваню”.
 
РФ не запросили на Мюнхенську конференцію
 
Представників РФ не запросили на Мюнхенську конференцію з безпеки, повідомив голова форуму Крістоф Хойсген. За його словами, російським офіційним особам не мають наміру надавати “майданчик для пропаганди”.
 
У Пекіні виявили рекордну кількість випадків COVID-19 з початку пандемії
 
Китай зафіксував перші за останні шість місяців випадки смерті від COVID-19 на тлі зростання числа інфікованих. У Пекіні зафіксували понад 1,4 тис. нових випадків зараження коронавірусом, що стало найбільшим показником для китайської столиці за весь час пандемії.

Новини от 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button