Україна

Підсумки 12.09: Удар по Конотопу і збиття Су-30Сюжет


Підсумки 12.09: Удар по Конотопу і збиття Су-30

Росіяни вдарили по Конотопу, залишивши місто без світла і води; ГУР знищило винищувач Су-30 над Чорним морем. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Росіяни вдарили по Конотопу, залишивши місто без світла і води

Російська армія у ніч проти четверга завдала ударів Шахедами по Конотопу на Сумщині. Це був наймасштабніший авіаційний удар ворога по місту. Місцева влада повідомила, що спершу росіяни цілили по критичній інфраструктурі, а потім почали бити по житловим будинкам. 13 людей зазнали поранень. Також була пошкоджена велика кількість навчальних закладів. Окрім того,  енергетична інфраструктура міста зазнала значних пошкоджень, у місті зникло світло і вода. Розпочали роботу Пункти незламності. Однак вже вдень енергетики почали відновлювати енергопостачання.

ГУР знищило винищувач Су-30 над Чорним морем

Під час операції в акваторії Чорного моря воїни спецпідрозділу Головного управління розвідки знищили російський бойовий літак Су-30СМ влучанням із ПЗРК. Росіяни втратили зв’язок зі своїм бойовим бортом 11 вересня близько 5 ранку. А вже вдень за 70 кілометрів на північний захід від мису Тарханкут за плямою у морі від авіаційного пального було знайдено уламки літака. Його вартість становить орієнтовно 50 мільйонів доларів.

В Україні пвідновилися відключення світла

У Києві та низці областей України поновили стабілізаційні відключення електроенергії. Як пояснили в Укренерго, причина запровадження обмежень – зниження ефективності сонячних електростанцій через похмуру погоду та падіння генерації на ТЕС. Енергетики повідомили про одну чергу відключень, що означає до 4 годин обмежень на добу.

Росія атакувала судно з пшеницею в Чорному морі

Російські агресори завдали в Чорному морі удар по судну, що перевозило зерно з України до Єгипту. Росіяни атакували цивільне судно одразу після виходу з українських територіальних вод. Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна очікує реакції світу, бо пшениця та продовольча безпека не повинні бути мішенню для ракет. Після цього ф’ючерси на пшеницю на Чиказькі біржі зросли до 5,9175 дол за бушель, найвищого показника з липня 2024 року.

Румунія почала тренувати українців на літаках F-16

Група українських пілотів вже почала проходити підготовку на винищувачах F-16 в Румунії. Про це повідомив міністр оборони України Рустем Умєров. При цьому деталей він не навів.

Зеленський зустрівся з лідерами Естонії та Латвії

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з прем’єр-міністером Латвії Евікою Сілінею у Києві. Під час зустрічі обговорювалося посилення співпраці у військово-технічній сфері та реалізація двосторонньої безпекової угоди. 

Також Зеленський провів зустріч із президентом Естонії Аларом Карісом, який прибув до столиці України з неанонсованим візитом. Він відзначив рішення Естонії виділяти щороку 0,25% ВВП на оборонні потреби України, що закріплено у двосторонній безпековій угоді. Також під час зустрічі сторони приділили увагу євроінтеграційному поступу України.

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

fourteen − 9 =

Back to top button