Події

Підсумки 12.02: Воєнний стан і Ставка з Сирським


Воєнний стан та загальна мобілізація в Україні продовжено ще на 90 днів, Зеленський провів перше засідання Ставки за участю нових військових командувачів. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Мобілізація та воєнний стан в Україні продовжені до травня

Зеленський підписав відповідний указ про продовження загальної мобілізації та воєнного стану. Згідно з документами воєнний стан і мобілізацію продовжено з 14 лютого 2023 року на 90 днів, до 13 травня 2024 року. Це вже десяте рішення по дії воєнного стану та загальної мобілізації з початку повномасштабної війни.

Зеленський провів перше засідання Ставки верховного головнокомандувача за участю нових військових командувачів

На Ставці було заслухано детальний звіт щодо захисту критичної інфраструктури та доповідь про забезпечення всіх українських підрозділів снарядами, дронами та засобами радіоелектронної боротьби.  Окрема доповідь була щодо дій на півдні, зокрема в Херсонській області. На Ставці були присутні новий головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський та начальник Генштабу Анатолій Баргилевич разом з командувачами за напрямками, які доповіли про ситуації на фронті.

Удар по Києву 7 лютого. Експертиза підтвердила – РФ використовувала гіперзвукові ракети Циркон

Експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ) досліджують російські ракети, якими армія РФ 7 лютого 2024 року атакувала Україну. За попередньою інформацією, йдеться про використання ракети 3М22 Циркон, про що свідчать маркування на частинах уламків. У цьому випадку є елементи, які характерні саме для ракети типу 3М22 Циркон – специфічні маркування мають частини та уламки реактивного двигуна та рульових механізмів. Ракета спрямовувалась у зону, де немає військових об’єктів, постраждала цивільна інфраструктура та мирні люди.

Вбивство українського баскетболіста в Німеччині. Нападника затримали

За словами Ніколенка, генконсульство в Дюссельдорфі вже провело переговори із главою поліції міста Ессен. Консули наголосили на необхідності якнайшвидшого проведення розслідування та притягнення злочинця до відповідальності.

Відомо, що у справі про вбивство українського баскетболіста Володимира Єрмакова під варту взяли 15-річного німця з турецьким корінням. Підлітка називають злочинцем “зі стажем”.

Польські фермери додатково заблокували три пункти пропуску на кордоні з Україною

Польські фермери додатково заблокували три пункти пропуску на кордоні з Україною: Зосін – Устилуг, Долгобичув – Угринів і Медика – Шегині. З урахуванням раніше заблокованих Дорогуськ – Ягодин і Гребенне – Рава-Руська акція протесту польських фермерів охопила вже п’ять пунктів пропуску. Блокада пунктів пропуску не означає повне перекриття руху – легкові автомобілі й автобуси через кордон пропускають. Перетин кордону ускладнений тільки для вантажівок. 

В Польщі заявили про посилення перевірок українського зерна

Польща запровадить перевірку всього зерна, що надходить з України, зокрема й транзитного. Про це сказав заступник міністра сільського господарства і розвитку села Польщі Міхал Колодзейчак. Він заявив, що процедури перевірки зерна на кордоні “негідні”, при цьому сам він “не довіряє жодному імпортеру або експортеру продукції з-за кордону, який представляє нам свої тести”.  Чиновник вимагатиме, щоб усі партії зерна, призначені для експорту, які підпадають під ембарго, були оглянуті в Польщі. 

Україна вимагає покарати винних через інцидент з зерном на кордоні

Посол України в Польщі Василь Зварич заявив, що українська сторона вимагає знайти і притягнути до відповідальності осіб, причетних до висипання зерна з опломбованих вантажівок, які рухалися транзитом через Польщу до Литви. Він підкреслив, що такі методи протестувальників не повинні толеруватися в європейській цивілізованій країні, не кажучи вже про моральну сторону цієї провокації.

У Львові запрацював перший в Україні центр рекрутингу до армії

У Львові відкрили перший в Україні центр рекрутингу української армії. В ньому можна дізнатися актуальну інформацію про вакансії в армії, поспілкуватися з представниками бригад та обрати професію у війську. Кожна бригада надала рекрутинговому центру список вакансій. Після того як людина обере професію, вона проходитиме співбесіду з рекрутером і представниками обраної військової частини. Рекрутинговий центр – пілотний проєкт Міністерства оборони та Львівської мерії. Надалі такі центри мають запрацювати по всій Україні.

Представники МВФ прибули до України

З представниками МВФ зустрівся глава українського Уряду. За його словами, обговорювались впровадження реформ та фінансування України на 2024 рік. Також були окреслені точки зростання ВВП, серед яких розвиток оборонно-промислового комплексу, де є значний потенціал.

Стало відомо, скільки торік коштів було витрачено на війну

Торік на війни й конфлікти світ витратив 17 трильйонів доларів США – це кошти, недоотримані на проєкти добробуту та порятунку, зокрема на охорону здоров’я, освіту й будівництво. Приблизно 6% від цієї суми можуть покрити витрати на найважливіші виклики, з якими стикається людство за один рік, наприклад, усунути голод і безграмотність, підтримати боротьбу з раком або забезпечити людство чистою водою.

Кількість українських біженців у Європі зростає

За даними Євростату, українських біженців нині у Європі понад 4,3 млн. Станом на кінець грудня 2023 року в ЄС налічувалося 4 312 215 українців, які отримали тимчасовий захист. Найбільше – в Німеччині (1 251 245 осіб; 29% від загальної кількості в ЄС), Польщі (954 795; 22,1%) і Чехії (373 035; 8,7%).

Влада штату Орегон виявила перший випадок бубонної чуми у штаті США за майже 10 років

Мешканець округу Дешут, розташованого на південний схід від міста Портленд, заразився через контакт зі своїм домашнім котом. Бубонна чума – це бактеріальне захворювання, яке передається блохами, що живуть на диких гризунах. Ця хвороба найбільш відома двома епідеміями в Англії протягом останнього тисячоліття, одна з яких, відома як “Чорна смерть”, знищила від 40% до 60% населення країни наприкінці 1340-х років.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button