Україна

Підсумки 03.06: Готові до наступу і удар по ДніпруСюжет


Підсумки 03.06: Готові до наступу і удар по Дніпру

Зеленський заявив про готовність до контрнаступу; Внаслідок удару РФ по передмістю Дніпра постраждали 20 людей, серед них – п’ятеро дітей. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Зеленський: Україна готова до контрнаступу

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна готова до контрнаступу, аби звільнити свою територію від російських окупантів. Про це він сказав в інтерв’ю The Wall Street Journal. За словами Зеленського, українська армія отримала не все озброєння, на яке сподівалася, але чекати більше не можна. Президент наголосив, що Росія досі має перевагу в повітрі. “Відсутність захисту від авіації ворога означає, що загине багато солдатів під час контрнаступу”, – сказав він.

РФ вдарила по передмістю Дніпра: постраждали п’ятеро дітей

У Підгородненській громаді у передмісті Дніпра в суботу увечері російські ракети влучили між двома двоповерховими житловими будинками, люди опинилися під завалами. Також спалахнуло дві пожежі. Станом на північ, кількість постраждалих збільшилася до 20, серед них – п’ятеро дітей. Трое хлопців у важкому стані. Повідомлялося, що під завалами ймовірно ще є дитина. 17 поранених було госпіталізовано, в тому числі, і п’ятьох дітей. Стан трьох хлопців наразі медики оцінюють як важкий.

Пригожин зібрався воювати в Бєлгородській області

Засновник ПВК Вагнер Євген Пригожин заявив, що його найманці поїдуть воювати до Бєлгородської області й не будуть питати дозволу Міністерства оборони Росії. Керівник російських бойовиків звинуватив Міноборони РФ у нездатності врегулювати ситуацію в Білгородській області.

У Міноборони розповіли про ситуацію в Бахмуті

Ситуація в Бахмуті Донецької області станом на суботу, 3 червня, умовно стабільна. Про це заявила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр. “Ми контролюємо південно-західні околиці міста. “Вагнерівці” остаточно ще не залишили місто. Здійснюють інструкторську роботу із загонами регулярної армії, що прибули”, – заявила вона. Маляр також наголосила, що на Бахмутському напрямку ворог намагався повернути втрачені позиції, але не зміг.

Легіон Свобода Росії заявив про гумкоридор для жителів Бєлгородщини

Для росіян, зокрема жителів Бєлгородської області, відкривається гуманітарний коридор углиб України, і нібито це погоджено зі ЗСУ. Про це повідомив легіон Свобода Росії. У легіоні повідомили, що вранці 3 червня були удари артилерії по населених пунктах Шебекине, Нова Таволжанка, Муром та ін. В ОП підтвердили, що готові надати гумкоридори жителям Бєлгородської області РФ.

РДК заявив про новий рейд на території Росії

Бійці Російського добровольчого корпусу в суботу, 3 червня, заявили в Telegram про те, що вони знову висуваються на завдання у Бєлгородській області Росії. За словами російських добровольців, прикордонна зона у Бєлгородській області перетворюється на “сіру зону”.
“Покинуті будинки, покинуті жителі, повна відсутність місцевої адміністрації та представників поліції”, – йдеться у повідомленні РДК. Там також заявили, що армія Росії не контролює Шебекіно. Люди масово виїжджають, їм дають коридор, але вони не забезпечують безпеку цих коридорів. По місту орудують мародери й відбувається хаос.
 

Індонезія запропонувала “мирний план” для України, у МЗС відреагували

Міністр оборони Індонезії Прабово Субіанто під час виступу на безпековому форумі Діалог Шангрі-Ла в Сінгапурі запропонував власний “мирний план” для України, який передбачає негайне припинення вогню і створення демілітаризованої зони вздовж нинішньої лінії бойового зіткнення. Також пропонується за участі ООН організувати і провести на “спірних територіях” референдуми, аби “об’єктивно встановити волю більшості жителів спірних територій” стосовно бачення ними свого майбутнього. У Міністерстві закордонних справ України відреагували на “мирний план” Індонезії і закликали країну долучитися до втілення української формули миру. Також у МЗС нагадали, що між Україною та РФ немає спірних територій, щоб проводити там референдуми.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button