Україна

Підсумки 23.06: Бунт Пригожина і нові санкції ЄССюжет


Підсумки 23.06: Бунт Пригожина і нові санкції ЄС

Пригожин влаштував заколот проти міноборони РФ; Рада ЄС затвердила 11 пакет санкцій проти Росії. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Пригожин влаштував заколот проти міноборони РФ 

Ватажок ПВК Вагнер Євген Пригожин звинуватив Міноборони РФ в ракетному ударі по таборах своїх бойовиків. Після цього він заявив, що знімає свої сили з фронту і йде розбиратися із керівництвом Міноборони РФ. У Кремлі заявили, що доклали Путіну про ситуацію і вживають необхідних заходів. Тим часом Пригожин протягом ночі зробив ще кілька заяв – зокрема про збиття двох гелікоптерів міноборони РФ та про захід у російський Ростов. Судячи з повідомлень у соцмережах, станом на ранок суботи, місто захоплене ПВК.

Рада ЄС затвердила 11 пакет санкцій проти Росії

Європейська Рада затвердила 11 пакет економічних та індивідуальних обмежувальних заходів, спрямованих на посилення наявних санкцій ЄС проти РФ і припинення їх обходу. До списку експортних обмежень внесено 87 компаній оборонної промисловості, у тому числі компанії третіх країн, причетні до продажу безпілотників з Ірану та ухилення від санкцій. Так, ЄС вперше включив як стримуючий захід до пакету можливість продовження заборони на вивезення товарів до третіх країн, через які товари, що підпадають під санкції, надходять до Росії. Це дозволяє, зокрема, заборонити експорт “чутливих” товарів подвійного призначення та деяких товарів, пов’язаних із оборонною промисловістю. Крім того, рішення розширює список заборонених товарів, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони та безпеки. Окрім економічних санкцій, Рада вирішила включити до списку значну кількість додаткових фізичних та юридичних осіб. У МЗС РФ назвали санкції ЄС “нелегітимними, що підривають міжнародно-правові прерогативи Ради безпеки ООН”.

Основні сили у наступі не задіяні – Сирський

Україна ще не задіяла основні військові сили у поточному контрнаступі, тому “все ще попереду”. Про це сказав командувач Сухопутними військами генерал-полковник Олександр Сирський. За його словами, росіяни передбачали місця, де ЗСУ можуть завдати найсильнішого удару і збудували потужну оборону на цих напрямках. Сирський зазначив, що ЗСУ зараз шукає, промацує слабкі місця в обороні ворога. 

У ЗСУ повідомили про результати боїв під Лиманом

ЗСУ зупинили росіян на Лиманському і Куп’янському напрямку і там до двох зменшилась кількість бойових зіткнень. Про це сказав речник Східного управління військ Збройних сил України Сергій Череватий. “Ворог напередодні декілька діб намагався активно штурмувати наші позиції на Лимансько-Куп’янському напрямку, отримав потужну відсіч. За цю добу ворог зменшив свої наміри, було лише два бойові зіткнення. Але найактивнішим ворог був на Лимансько-Куп’янському напрямку в артилерійському ураженні наших позицій. 535 разів з артилерії різних калібрів і систем він бив по наших позиціях, відбулося 13 авіанальотів”, – розповів Череватий.

Тим часом у Генштабі ЗСУ увечері повідомили про безуспішні спроби наступу окупантів на низці напрямків. Зазначається, що противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось понад 27 бойових зіткнень.

В Україні розгорнули штаби на випадок теракту на ЗАЕС

У зв’язку з можливим терактом Росії на Запорізькій атомній електростанції відсьогодні в Україні розгорнуто роботу штабів, в яких будуть присутні енергетики, представники ДСНС, поліція, медики. “Що стосується ЗАЕС. Той радіоактивний фон, який можливо буде після будь-яких викидів у повітря, буде зберігатися приблизно одну добу. На 80% ми зменшимо радіоактивний фон саме протягом доби”, – сказав глава МВС. Міністр наголосив, що за цей час, якщо не буде евакуаційних заходів, кожен громадянин має закритися у своєму приміщенні, закрити вентиляцію, вимкнути кондиціонери. Також треба ущільнити всі отвори, які є в будинках або квартирах, вологою тканиною або скотчем.

В Україні запрацював Єдиний реєстр зброї

В Україні повноцінно запрацював Єдиний реєстр зброї, повідомив керівник МВС Ігор Клименко. За його словами, основними перевагами впровадження ЄРЗ є те, що громадяни зможуть легко отримувати інформацію про свою зареєстровану зброю. Також буде спрощена процедура отримання дозволів на зброю. Єдиний реєстр зброї передбачає створення електронних кабінетів. Тож українці зможуть отримати послугу, не виходячи з дому, без відвідування органу Нацполіції, шляхом подачі документів через Єдине вікно громадянина або у магазині з продажу зброї.

Зеленський доручив звільнити одеського військкома

Президент України Володимир Зеленський провів чергове засідання Ставки головнокомандувача, у ході якого він дав термінове доручення звільнити з посади одіозного одеського “воєнкома” Євгена Борисова, у якого знайшли майно в Іспанії на мільони доларів. Нерухомость та дорогі автівки були придбані вже під час повномасштабної війни. Також Зеленський наказав створити комісію під керівництвом першого заступника міністра оборони генерала Олександра Павлюка разом із правоохоронним блоком та разом із НАЗК для перевірки усіх військкоматів в країні, щоб їхні керівники “не ганьбили нашу державу і пам’ять героїв, які гинуть на фронті”.

 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button