Україна

Підписано Хартію стратегічного партнерства між Україною та США

У Вашингтоні 10 листопада міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та державний секретар США Ентоні Блінкен підписали Хартію стратегічного партнерства США та України, передає 1news з посиланням на пресслужбу українського МЗС.

Зазначається. Що цей документ замінює Хартію про стратегічне партнерство між Україною та Сполученими Штатами Америки від 2008 року. Сторони переглядатимуть цю Хартію кожні десять років або раніше, якщо обидві сторони вважатимуть, що вона потребує змін.

Хартія містить чотири основні розділи – Принципи співробітництва, Безпека та протидія російській агресії, Демократія і верховенство права, а також Економічна трансформація.

Зазначається, що документ заснований на основних принципах і переконаннях, які поділяють обидві сторони: підтримка суверенітету, незалежності, територіальної цілісності та непорушності кордонів один одного; демократія та верховенство права є головними гарантами безпеки, процвітання та свободи, співпраця між демократіями в галузі оборони та безпеки є основою для ефективного реагування на загрози миру та стабільності.

У Хартії зазначено, що Україна та Сполучені Штати мають намір продовжити низку заходів для запобігання зовнішній прямій та гібридній агресії проти України та притягнути Росію до відповідальності за агресію та порушення міжнародного права, включаючи захоплення та спробу анексії Криму та керований Росією збройний конфлікт в окремих районах Донецької та Луганської областей України.

Також США мають намір підтримувати зусилля України щодо протидії збройній агресії, економічним та енергетичним порушенням, а також зловмисної кіберактивності з боку Росії, зокрема шляхом збереження санкцій проти чи пов’язаних з Росією.

Крім того, Сполучені Штати визнають прогрес України у зміцненні демократичних інститутів, і вітають важливі кроки, зроблені Україною для розвитку ефективної національної системи правосуддя та боротьби з корупцією. Сполучені Штати та Україна визнають необхідність подальшої реалізації всеохоплюючої програми реформ для продовження трансформації країни.

Також США мають намір і надалі підтримувати курс України на посилення боротьби з корупцією, в тому числі через незалежні ЗМІ та журналістику, а також через розширення можливостей інституцій, які протидіють корупції, розслідують корупційні справи, порушують відповідні судові справи та виносять вироки, задля зміцнення віри у верховенство права та побудови конкурентоспроможної економіки, а також забезпечення повного інтегрування України в європейські та євроатлантичні структури.

Країни домовилися зміцнювати економічні та торговельні зв’язки, сприяти лібералізації умов торгівлі та полегшувати доступ до ринків товарів і послуг.

Сполучені Штати мають намір підтримати зусилля України зі створення надійного інвестиційного середовища, що базується на принципах верховенства права, справедливої судової системи, транспарентності, поваги до прав працівників, інновацій та діджиталізації, а також надійного захисту інтелектуальної власності.

Зі свого боку, Україна зобов’язується приділяти першочергове значення зусиллям з реформування корпоративного управління на своїх державних підприємствах і в банках, які мають на меті сприяти стійкому зростанню української економіки, та двостороннім американо-українським економічним відносинам.

США також мають намір розширити підтримку ініціатив з приватизації, співпрацювати з Україною над створенням умов для залучення американських інвестиції в такі проєкти, підтримуватиме розвиток приватного сектору та посилюватиме нагляд за фінансовим сектором.

Зазначається, що США залишаються у підтримці енергетичної безпеки України і мають намір підтримувати зусилля України стати енергетично незалежною, декарбонізувати свою економіку, скоротити державне регулювання своєї енергетичної галузі, диверсифікувати джерела постачання енергії, інтегруватися в енергосистему Європи, модернізувати свою атомну енергетику, забезпечити справедливу трансформацію вугільної галузі, а також перешкоджати Кремлю у використанні енергії у якості геополітичної зброї.

Крім того, Україна та США мають намір продовжувати співпрацю у дослідженні та використанні космічного простору в мирних цілях.

 

 

 

Back to top button