Україна

ООН досі не знайшла доказів геноциду в Україні


ООН досі не знайшла доказів геноциду в Україні

Комісія ООН не має достатніх наявних доказів, які б відповідали юридичній кваліфікації Конвенції про геноцид.

Міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні наразі “не має достатньо наявних доказів”, що в країні відбувається геноцид. Про це сказав голова Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні Ерік Мьосе на пресконференції у Києві, повідомило Радіо Свобода у понеділок, 4 вересня.

“На даному етапі ми все ще не дійшли висновку, що (в Україні – ред.) відбувається геноцид”, – заявив Мьосе.

За його словами, комісія не має достатніх наявних доказів, які б відповідали юридичній кваліфікації Конвенції про геноцид.

“Ми чудово усвідомлюємо занепокоєння та закиди щодо цього злочину. Тому ми досліджуємо це крок за кроком. Ви пам’ятаєте, що це питання умислу, умислу злочинців. Має бути “потреба” знищити певну групу. І таке знищення, відповідно до Конвенції, має бути фізичним чи біологічним. Це ті жорсткі умови (для визнання геноциду – ред.), які підтверджені судовою практикою”, – сказав голова комісії ООН.

Водночас Мьосе додав, що розслідування в Україні продовжуватимуть. За його словами, раніше комісія вже зазначала, що “в російських ЗМІ були певні заяви, які, можливо, могли мати стосунок до питання про підбурювання до геноциду”.

Мьосе зазначив, що “це питання не слід розглядати окремо від інших висновків”.

“Як ви знаєте, ми виявили велику кількість воєнних злочинів. Ми виявили, що принаймні щодо двох тем, а саме тортур і атак (по енергетичній інфраструктурі України – ред.) з жовтня 2022 року. Питання полягає в тому, чи слід розглядати їх як злочини проти людяності… І ми визначили, що є ознаки того, що це може бути злочином проти людяності. Тому я вважаю, що корисно подивитися на усе в контексті”, – резюмував голова комісії ООН.

Нагадаємо, у березні в ООН зробили аналогічну заяву щодо війни в Україні. У звіті Комісії зазначили, що порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права у багатьох випадках становлять військові злочини.

Разм з тим ООН підтвердила загибель щонайменше 9444 цивільних осіб в Україні з початку повномасшбаного вторгнення Росії.

Зґвалтування окупантами: до поліції надійшло понад 93000 повідомлень

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button