Україна

Не лише Запорізька АЕС. Нова загроза від росіян


Не лише Запорізька АЕС. Нова загроза від росіян

Росіяни замінували хімзавод в Криму. У разі його підриву постраждають не лише сім областей України, а також Туреччина і сама РФ.

У тимчасово окупованому Армянську на півночі Криму російські військові замінували хімічний завод Кримський титан, повідомила сьогодні українська розвідка. У разі вибуху аміачна хмара пошириться за пів години та накриє прилеглі райони. І в Головному управлінні розвідки, і експерти переконані, що окупанти готові створити нову штучну техногенну катастрофу, а для чого – читайте в сюжеті 1News.

Підготовка до теракту

Через підрив Каховської ГЕС і, як наслідок, відсутність води у Північно-Кримському каналі процеси виробництва на заводі Кримський титан в Армянську порушені до критичного рівня.
Згідно з даними ГУР, відновити роботу у мінімально належному режимі росіяни вважають за неможливе. На території Армянська циркулює інформація про ймовірну зупинку підприємства.

“Водночас інженерні підрозділи окупаційної армії Московії впродовж останніх декількох днів мінують цехи підприємства, які наразі продовжують працювати, а також закладають вибухівку на заводській та прилеглій території”, – сказано у повідомленні.

 карта

Розвідники зазначають, що теракт на Кримському титані, до якого готуються окупанти, означатиме штучну техногенну катастрофу, жахливу за своїми наслідками. Так, на холодильному обладнанні заводу використовується близько 200 тон технологічного аміаку. У разі вибуху на заводі аміачна хмара, залежно від напрямку вітру, накриє прилеглі райони за пів години.

Таким чином, під загрозою передусім опиняться окуповані Армянськ, Красноперекопський район та південні райони Херсонської області. ГУР також повідомило, що росіяни готують до евакуації представників окупаційної адміністрації та місцеве населення з Армянську.

Постраждати може і Туреччина

Голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін заявив, що ймовірний вибух, який можуть влаштувати росіяни на хімічному заводі в Армянську, спровокує викид в атмосферу тисяч тон отруйних речовин, що призведе до смертельної небезпеки для людей і довкілля.

“Постраждають мешканці АР Крим і як мінімум ще семи областей України, а також Туреччина і сама країна-агресор”, – повідомив він у Telegram.

 соцмережі

За словами Прокудіна, якщо в атмосферу потраплять тисячі тон отруйних речовин, це стане другом Чорнобилем.

З твердженням Прокудіна погоджується і директорка Офісу сталих рішень, президентка Асоціації професіоналів довкілля PAEW Людмила Циганок. За її словами, попри те, що Кримський титан був раніше найбільшим виробником діоксиду титану в Східній Європі, підприємство також виробляє й іншу хімічну продукцію: міндобрива, сірчана кислота, алюміній, сульфати, рідке натрієве скло, залізний купорос тощо.

Масштаби цієї небезпеки будуть залежати від погодних умов, сили та напрямку вітру, а також часу, коли ворог може вдатися до такої провокації. В разі вибуху, а також з огляду на напрямок вітру, можуть постраждати території Херсонської, Миколаївської, Одеської області та АР Крим.

Водночас, за інших факторів, якщо вітер буде спрямований на схід, то розповсюдження хімічних речовин може піти на територію Запоріжжя, Маріуполя, Горлівки та Краматорська.

 Факти ICTV

“Тому ризик колосальний, недаремно бояться екологічної катастрофи. Навіть окремі групи вчених стверджують, що це може бути другим Чорнобилем”, – сказала вона в коментарі ICTV.

Для чого мінувати хімзавод?

Цілю підриву Кримського Титану являється час для передислокації російських військ, вважає військовий експерт, льотчик-інструктор Роман Світан. За його словами, у такий спосіб ворог спробує зупинити наступ ЗСУ.

“Найімовірніше, попереду в нас буде проблема із замінованим Кримським Титаном. Росіяни можуть підірвати його, як тільки ми підійдемо до Перекопа, щоб зупинити наш наступ”, – сказав Світан.

Орієнтовно, ворог зможе отримати місяць фори. Також, за словами експерта, для пересування по окупованому півострові українським військовим знадобляться костюми хімзахисту.

В свою чергу військовий експерт Павло Нарожний розповів, що у випадку аварії, перебувати на території Криму буде небезпечно декілька днів.

“Там при виробництві всього цього діла використовується сірчана кислота, стоять величезні місткості з цією сірчаною кислотою. Якщо все це діло виллється, це означатиме те, що навколо цього заводу буде стоять величезна хмара парів цієї сірчаної кислоти. Дихати там буде, я думаю, неможливо в момент цієї катастрофи. Тобто всі, хто там знаходяться можуть отримати опіки шкіри, легень тощо. Питання декількох днів, може тижня, коли подує якийсь вітер, цю хмару кудись здує. І після того, на цьому місці все буде випалено, але армія там зможе пройти”, – пояснив експерт для Радіо Свобода.

Тому, на його думку, метою росіян є, у тому числі, знищення індустріальних потужностей України.

“Цей двоокис титана він виробляється у світі на 3 заводах. Один – Кримський титан, другий – Сумихімпром, третій завод китайський. Тобто це дуже цікаве виробництво, воно дуже дохідне, це супервиробництво. Тому мова іде просто про знищення індустріальних потужностей України в першу чергу”, – зауважив Нарожний.
 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button