Україна

Місія МВФ безрезультатно завершила роботу в Україні

Попри очікування, домовленостей щодо першого перегляду програми в форматі Stand-by досягнуто не було

Місія МВФ завершила роботу в Україні.

Попри очікування, домовленостей щодо першого перегляду програми в форматі Stand-by досягнуто не було, – інформує 1NEWS.

“Обговорення було продуктивним, однак потрібен більший прогрес на користь завершення першого перегляду програми. Дискусії триватимуть”, – зазначив постійний представник МВФ Йоста Люнгман.

Він нагадав, що уперіод з 21 по 23 грудня та з 11 січня по 12 лютого фахівці МВФ обговорили з представниками влади України прогрес у впровадженні заходів та реформ, що є частиною підтриманої угодою стенд-бай програми дій влади.

“Дискусії фокусувалися на посиленні управління Національним Банком; поліпшенні законодавчого та регулятивного підгрунтя банківського нагляду та фінансового оздоровлення; заходах, спрямованих на зменшення фіскального дефіциту у середньостроковій перспективі; законодавчих ініціативах щодо відновлення та посилення антикорупційної інфраструктури та судочинства, так само як дискусії стосувалися заходів у секторі енергетики”, – зазначив він.

В Офісі Президента новину від МВФ прокоментували доволі стримано, заявивши про “конструктивну співпрацю”.

“І фінансова — макроекономічна стабільність підтримується, системних ризиків немає, ситуація з бюджетом нормальна. І переговорна з МВФ. Українська сторона працює, перш за все, в інтересах держави і робить все можливе для досягнення домовленостей з МВФ. У той же час як в будь-якому переговорному процесі є принципові питання, пов’язані в тому числі і з незалежністю державного управління. Які завжди і роблять наші переговори делікатними і складними. Кожен відстоює свою позицію, робить це твердо, відповідно переговори займають час. І це нормально. Обом сторонам потрібно знайти компроміси в загальних інтересах. В цьому і полягає суть переговорів”, — написав на своїй сторінці у Facebook радник керівника Офісу Президента Андрія Єрмака Тимофій Милованов.

Ще одна заява про співпрацю України та МВФ пролунала від глави уряду Дениса Шмигаля. Так, він зауважив, що домовленості все ж були, але не про перегляд програми, а про “наступні кроки”.

“Продовжуємо конструктивну співпрацю з МВФ. Від імені Уряду хочу подякувати команді місії Фонду, яка провела надзвичайну роботу. Як результат: домовилися про наступні кроки, обговорили строки їх виконання і чітко розуміємо очікувані результати. За час роботи віртуальної місії ми окреслили коло питань, стосовно яких ми продовжуємо конструктивний діалог. Це питання у сферах антикорупційного законодавства, енергетики, розвитку фінансового сектору та подальшої фіскальної консолідації. З усіх цих питань Уряд має чітке бачення змін, необхідних для отримання траншу за програмою Stand-by”, – написав Шмигаль.

Джерело: УНН

Back to top button