Україна

Мінекономіки прогнозує зростання ВВП до 5% на кінець року


Мінекономіки прогнозує зростання ВВП до 5% на кінець року

Юлія Свириденко зазначає, що позитивні тенденції демонструють майже всі сектори економіки країни.

Зростання економіки України на кінець року складе 5%. Про це в п’ятницю, 6 жовтня, повідомляє пресслужба Мінекономіки з посиланням на слова першого віцепрем’єр-мністра України – міністра економіки Юлії Свириденко.

“Після минулорічного падіння на майже 30%, цього року ми спостерігаємо відновлювальне зростання. На кінець 2023 року та у наступному прогнозуємо зростання ВВП близько 5%. Позитивні тенденції демонструють майже всі сектори”, – наголосила чиновниця.

Вона додала, що в сільському господарстві фіксується зростання врожаю, у промисловості поступово відновлюються темпи виробництва: понад 10% зростання у машинобудуванні. Такі тенденції помітні й у харчовій промисловості, виробництві меблів.

Представниця уряду додала, що нині зростає будівництво за рахунок продовження відновлювальних робіт, спостерігається пожвавлення попиту на іпотечну програму єОселя, що дасть поштовх для активізації первинного ринку нерухомості.

За попередніми оперативними оцінками Мінекономіки, зростання ВВП у вересні становило 9,1% порівняно з вереснем минулого року. У підсумку за січень-вересень 2023 року зростання оцінюється на рівні 5,3%.

Уряд має посилити підтримку бізнесу, додає Свириденко. На наступний рік в бюджет закладається понад 40 млрд грн на програми стимулювання розвитку підприємництва, 

Уперше в бюджеті будуть передбачені кошти на облаштування індустріальних парків, кошти на гуманітарне розмінування, що дозволить допомогти аграріям, які отримуватимуть компенсацію за закупівлю послуг з розмінування сільгоспземель.

Нагадаємо, Кабінет міністрів вніс до відповідного реєстру індустріальні парки ЕкоСтіл на Дніпропетровщині та ІСКРА на Івано-Франківщині. 

Світовий банк покращив прогноз для України

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button