Україна

МАГАТЕ запросило у росіян доступ до дахів реакторів ЗАЕС


МАГАТЕ запросило у росіян доступ до дахів реакторів ЗАЕС

Експерти хочуть перевірити дахи 3-го і 4-го реакторів, а також отримати доступ до частин турбінних залів і деяких частин системи охолодження станції.


Міжнародне агентство з атомної енергії запросило в російських військових додатковий доступ до дахів реакторів Запорізької АЕС для підтвердження відсутності мін або вибухівки. Про це йдеться у пресрелізі на сайті МАГАТЕ 5 липня.
 
Генеральний директор Рафаель Маріано Гроссі заявив, що поки не спостерігає жодних видимих ​​слідів мін або вибухівки на території ЗАЕС.

За даними організації, експерти МАГАТЕ запросили додатковий доступ, необхідний для підтвердження відсутності мін або вибухівки на Запорізькій АЕС. Зокрема, Гроссі наголосив, що важливий доступ до дахів реакторних блоків номер 3 і 4, а також доступ до частин турбінних залів і деяких частин системи охолодження на станції.
 
Гендиректор також зауважив важливість перевірки командою МАГАТЕ всіх частин ЗАЕС для моніторингу повної відповідності п’яти основним принципам захисту найбільшої атомної електростанції Європи “під час нинішнього військового конфлікту після протилежних заяв і звинувачень останніми днями щодо військової ситуації”.
 
“З огляду на військову напругу та посилення активності в регіоні, де розташована ця велика атомна електростанція, наші експерти повинні мати можливість перевірити факти на місцях. Їхні незалежні та об’єктивні звіти допоможуть прояснити поточну ситуацію на місці, що має вирішальне значення в такий час, коли є непідтверджені звинувачення та контрзвинувачення”, – сказав Гроссі.

Нагадаємо, увечері 4 липня Генштаб ЗСУ попередив про можливий теракт на ЗАЕС. Росіяни розмістили на зовнішній покрівлі третього та четвертого енергоблоків ЗАЕС сторонні предмети, схожі на вибухові пристрої.

Ще 22 червня Зеленський повідомив, що Росія готується вчинити теракт на Запорізькій АЕС, який може призвести до викиду радіації. Агресори провели додаткове замінування ставка-охолоджувача на атомній станції.

Україна вже підготувала план евакуації жителів кількох областей на випадок, якщо Росія вчинить теракт на ЗАЕС.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button