Світ

Комітет ЄП підтримав продовження безмитної торгівлі з Україною

Комітет ЄП підтримав продовження безмитної торгівлі з Україною

Фото: dpa

Профільний комітет ЄП дав “добро” на продовження лібералізації торгівлі для України та Молдови

Єврокомісія матиме повноваження запроваджувати будь-які необхідні заходи в разі значних перебоїв ринках країн ЄС через український імпорт.

Комітет Європарламенту з питань міжнародної торгівлі схвалив продовження лібералізації торгівлі для України і Молдови ще на рік – до 5 червня 2025 року. Про це повідомила прес-служба ЄП у четвер, 7 березня.

Відповідне рішення набрало 26 голосів євродепутатів “за”, ще 10 – виступили “проти” та один утримався.

У Європарламенті зазначили, що це законодавство “наділяє Комісію повноваженнями вживати швидких заходів і запроваджувати будь-які необхідні заходи в разі значних перебоїв на ринку ЄС або на ринках однієї чи кількох країн ЄС через український імпорт”.

“Воно також передбачає екстрене гальмування для особливо чутливих сільськогосподарських продуктів, а саме птиці, яєць і цукру, а це означає, що якщо імпорт цих продуктів перевищить середні обсяги 2022-го і 2023 років, тарифи буде знову запроваджено. Заходи з лібералізації залежать від поваги України до демократичних принципів, прав людини, верховенства закону та її постійних зусиль у боротьбі з корупцією та організованою злочинністю”, – йдеться в пресрелізі.

Очікується, що Європарламент проголосує за лібералізацію торгівлі у першому читанні на пленарному засіданні наступного тижня. Після цього Рада ЄС офіційно затвердить регламент, і він набуде чинності після публікації в Офіційному журналі ЄС.

Як відомо, у травні 2022 року Рада ЄС вперше ухвалила рішення скасувати на рік всі мита і квоти на експорт з України для підтримки у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії. Цей режим було продовжено у 2023 році.

Водночас, через невдоволення фермерів ЄС на кілька місяців 2023 року запроваджував тимчасові обмеження для деяких видів агропродукції, а окремі країни, зокрема Польща, продовжили їх і після скасування на рівні Євросоюзу, в односторонньому порядку.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button