Україна

Лазебна анонсувала закон про базовий пенсійний дохід


Лазебна анонсувала закон про базовий пенсійний дохід

Мінсоцполітики протестувало на практиці під час пандемії та воєнного стану, як це може ефективно працювати.

 
Впровадження базового пенсійного доходу уряд планує завершити у 2023 році. Про це заявила Міністр соціальної політики Марина Лазебна, повідомляє Урядовий портал.
 
“Україна вже зараз на практиці впровадила елементи базового пенсійного доходу. І це не данина моді та навіть не частина нашої євроінтеграції, це адекватна відповідь на фактичні виклики, які ми маємо”, – зазначила вона.
 
За її словами, Мінсоцполітики протестувало на практиці під час пандемії та воєнного стану, як це може ефективно працювати, як доповнювати страхові пенсійні виплати доплатами та виплатами, щоб вийти на базовий пенсійний дохід.
 
“Я маю на увазі “вікову лінійку” доплат до пенсії, яку ми запровадили за ініціативою президента, адресні виплати з урахуванням стажу роботи. Ці заходи необхідно продовжити, реалізувати заплановані диференційовані за віком доплати у жовтні цього року для пенсіонерів віком 70+, а на 2023 рік передбачити базові гарантії для осіб, віком понад 65 років, для людей з інвалідністю та тих, хто втратив годувальника”, – розповіла міністр соцполітики.
 
За її словами, іншого шляху забезпечити мінімальні норми у пенсійному забезпеченні без підвищення внесків немає.
 
“Тому, якщо ми хочемо гарантувати людям похилого віку мінімально необхідні для життя доходи, то маємо закріпити базовий пенсійний дохід системно на рівні законодавства. Ми напрацювали необхідний законопроект і вже отримали схвалення до нього від Світового банку та Міжнародної організації праці. Для гідного життя на пенсії повинні доповнити базові пенсійні гарантії всеосяжною системою пенсійних накопичень, які людина та її роботодавці здійснюватимуть доти, доки людина працює, і які будуть додатковим джерелом доходу людини після завершення трудової діяльності”, – зазначила Лазебна.
 
Міністр також повідомила, що середній розмір пенсії станом на 1 липня 2022 року становив 4,437 тис. грн., що майже на 660 грн. (або на 17%) більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Середній розмір військових пенсій за рік збільшився на понад три тисячі гривень, або на 53%, і склав майже 8,9 тис грн.
 
Нагадаємо, Пенсійний фонд пояснив, як переселенцям поновити пенсії.
Також повідомлялося, що близько 300 тисяч українців, які перебувають на окупованих територіях, не можуть одержати пенсії.
 
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button