Україна

Імпорт газу з Угорщини – що відомо про українсько-польський газопровід і поставки газу з Угорщини – новини

Топ-новина

Топ-новина


Фото з відкритих джерел

Український та польський уряди домовилися про будівництво газопроводу

Днями стало відомо, що Україна почала імпорт газу з Угорщини, а також домовилася з Польщею про будівництво газопроводу. Насправді це не спонтанне рішення – сторони йшли до нього ще з середини минулого року. І якщо реверс газу з Угорщини дозволить відчутно збільшити обсяги перекачування палива до України, то спільний трубопровід з сусідньою Польщею може змінити напрям газових потоків до європейських країн.

Щоправда, ще зарано говорити про газопровід як про щось конкретне – поки це лише плани українського та польського урядів.

Далі розповідаємо про ініціативу української влади імпортувати блакитне паливо з Угорщини та домовленість щодо початку зведення власного газопроводу, що вестиме до Польщі.

Деталі імпорту газу з Угорщини до України

У грудні минулого року Оператор газотранспортної системи України повідомив, що найближчим часом наша країна вперше з 2014 року збільшить свої гарантовані потужності для імпорту газу з Європи. Йшлося про заплановані з 1 січня 2022 року гарантовані поставки газу з Угорщини. Угода створює можливості для доступу українських трейдерів до LNG-терміналу на острові Крк (Хорватія) і, відповідно, для диверсифікації джерел поставок газу. 

“Оператор ГТС України і оператор ГТС Угорщини FGSZ уклали угоду про взаємодію щодо введення з 1 січня 2022 гарантованих потужностей для транспортування природного газу в напрямку Угорщина-Україна”, – повідомив гендиректор Оператора ГТС Сергій Макогон. 


Фото з відкритих джерел

У січні наша країна уклала з Угорщиною угоду про подовження гарантованих потужностей для транспортування природного газу з Угорщини в Україну до 30 вересня 2022 року. Це дозволяє щодня транспортувати до 8 мільйонів кубометрів газу. До речі, це обсяг, аналогічний денному обсягу споживання газу по Києву. Відтак, разом з наявними добовими потужностями зі Словаччини (27 млн кубометрів) загальний обсяг гарантованої потужності для імпорту газу в Україну збільшиться до 35 млн кубометрів на добу.

Договір було укладено на тестовий період тривалістю три місяці, для того, щоб узгодити і налаштувати технічні та операційні процеси. З квітня цього року угоду продовжать і надалі збільшуватимуть гарантовані потужності за цим напрямком.

“З 1 січня 2022 року ми збільшили гарантовані потужності для імпорту газу до України майже на 30% та відкрили доступ до нових джерел природного газу, в тому числі до СПГ терміналу на о. Крк у Хорватії”, – зазначив свого часу гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон.

Новини за темою: Польська компанія закупила для України газ зі США

У свою чергу глава МЗС Угорщини Петер Сіярто зазначив, що у перші три місяці нового року з України в Угорщину можна очікувати на реверсне постачання обсягом 700 мільйонів кубометрів газу

Петер Сіярто


Фото з відкритих джерел

“Виходячи з технічної угоди операторів, у перші три місяці 2022 року може бути досягнуто максимальні обсяги транспортування газу з Угорщини до України. Це дасть можливість на комерційній основі прокачати в загальному близько 700 мільйонів кубометрів газу в період з січня по березень”, – підкреслив Сіярто.

За словами Сергія Макогона, щоб диверсифікувати джерела постачання газу та посилити енергетичну безпеку України, ОГТСУ продовжує роботу над збільшенням гарантованих потужностей для імпорту газу з Угорщини на постійній основі.

“Зараз, як ніколи, ми бачимо своє завдання в розширенні можливостей для доступу українських імпортерів до різних маршрутів та джерел походження природного газу з метою стабілізації ситуації в Україні, за всіх сценаріїв поведінки “Газпрому”, – резюмував директор ОГТСУ.


Фото з відкритих джерел

Зрештою 1 лютого Україна розпочала фізичний імпорт природного газу з Угорщини. За словами Сергія Макогона, раніше ГТС могла працювати тільки у напрямку з України до Угорщини. Завдяки проведеним технічним заходам була створена можливість транспортування газу в обох напрямках.

Відтак, замовники послуг отримали можливість бронювати необхідні потужності для імпорту в Україну на квартальних аукціонах. Наразі угода діє у тестовому режимі, однак оператори працюють над запровадженням гарантованих потужностей для імпорту з Угорщини на постійній основі, а також максимізацією їх рівня. 

Новини за темою: Ціна газу в Європі опустилася нижче 900 доларів за тисячу кубів: Названо причину

Перспективи будівництва українсько-польського газопроводу

1 лютого прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький повідомив, що Україна і Польща домовилися про будівництво газопроводу, який дасть змогу наростити обсяг блакитного палива, що постачається на схід. Окрім цього, політик підкреслив, що російський газопровід “Північний потік-2” є геополітичною загрозою безпеці Європи.

“Ми говорили [з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем] про розширення пропускної спроможності із заходу на схід, будівництво газопроводу, який міг би передавати великі обсяги газу в недалекому майбутньому”, – заявив глава польського уряду.

Матеуш Моравецький
REUTERS

За словами Моравецького, Польща вже допомагає Україні з газом, продаючи його, але тепер йдеться про можливість збільшення потужності передачі блакитного палива.

Варто зазначити, що ще у 2014 році Оператори газотранспортної системи України і Польщі підписали угоду про будівництво магістрального газопроводу-інтерконнектора між обома державами. Тоді вартість будівництва на території України оцінили у 245 мільйонів доларів. Його мали розпочати у 2017 році, але у 2020 ОГТСУ заявила, що у новому газопроводі немає сенсу, бо Україна вже має два з’єднання з газотранспортною системою Польщі: Дроздовичі і Германовичі. Але у серпні 2021 року гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон повернувся до цієї теми, заявивши, що у Східній та Центральній Європі таки планують створити спільний газовий хаб України та Польщі.

Новини за темою: Оборонне озброєння, евакуація українців та будівництво газопроводу: Чим готова допомогти Польща Україні

І якщо чинний нині уряд України налаштований доволі оптимістично, то експерти – ні. Приміром, прем’єр-міністр України у 1997-1999 роках Валерій Пустовойтенко зазначає, що у питанні спільного будівництва газопроводу Україною і Польщею наша країна нічого не досягне, окрім того, що допомагатиме Польщі.


Фото з відкритих джерел

“А тепер не дай боже ми будемо будувати їм за наші гроші газопровід, щоб брати звідти газ, із Заходу? А де на Заході газ? Це ж все одно російський газ. Він буде йти через “Північний потік-1” чи “ПП-2″, чи через Білорусь на Польщу. Хоча там зараз теж напруга – піде він чи ні? Я думаю, що цей транзит не буде деякий час працювати, тому що відносини Польщі і Білорусі сьогодні такі, що абсолютно невигідно це буде робити. Хоч для Білорусі – це дохід, гроші. Через неї проходить транзит, і з цього вона має величезні гроші”, – сказав Валерій Пустовойтенко. 

Також він зазначив, що така ситуація показує не дуже гарне ставлення до транзиту українського газу по території України. Це може означати що наша країна нічого корисного не отримає від цих відносин, крім того, що буде знову допомагати Польщі. 

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


[ad_2]
Source link

Back to top button