Світ

Чотири країни ЄС попросили Україну відкликати скаргу до СОТ

Чотири країни ЄС попросили Україну відкликати скаргу до СОТ

Фото: Вікіпедія

Конференція в СОТ в 1998 році (ілюстративне фото)

Польща, Чехія, Угорщина та Словаччина виступають проти позиції України щодо видачі власних ліцензій.

Польща, Чехія, Угорщина та Словаччина попросили Україну відкликати скаргу до Світової організації торгівлі (СОТ) через заборону на імпорт агропродукції. Про це повідомляє польске радіо RMF 24.

Міністри сільського господарства країн Вишеградської групи, до складу якої входять Польща, Чехія, Угорщина та Словаччина заявили, що відкликання Україною скарги до Світової організації торгівлі покращить атмосферу у відносинах країн.

Заступник міністра сільського господарства Польщі Ришард Бартосік заявив, що міністр сільського господарства України Микола Сольський не відповів на його питання щодо відкликання скарги під час переговорів у чеському місті Зноймо.

“Міністр сказав, що це не є ключовим питанням, але це ключове питання для нас. Це дуже важливо. Це створило б добрий клімат, і ми б уникнули б багатомісячних розглядів”, – запевняє польский урядовець.

Він також додав, що Україна наполягає на своїй позиції щодо видачі власних ліцензій.

“Ми не можемо погодитися на це поки що, тому що ми вважаємо, що ми повинні бути тими, хто видає ліцензії на те, щоб приймати або не приймати зерно. Ми вважаємо, що така позиція може призвести до неконтрольованого потоку зерна в нашу країну”, – стверджує посадовець.

За його словами, найважливіший висновок зустрічі полягає в тому, що зерно з України має йти туди, де воно потрібне. Воно не має створювати труднощів на ринках сусідніх країн і негативно впливати на сільське господарство в цих країнах.

Міністр сільського господарства Чехії Марек Виборний повідомив, що вишеградські партнери закликали Єврокомісію контролювати “коридори солідарності”, якими українське зерно має йти до третіх країн.

Нагадаємо, уряд України ухвалив постанову про новий механізм верифікації та узгодження аграрного експорту до Болгарії, Румунії, Угорщини, Польщі та Словаччини. 

Зеленський розповів про ситуацію з зерном

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button