Україна

Дві українські компанії почали імпорт електроенергії з Росії

Дві компанії отримали доступ до міждержавних перетинів для імпорту електроенергії з Росії в лютому 2021 року. Інформація про це зазначається у даних системного оператора НЕК “Укренерго”, пише «РБК-Україна» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

Доступ до перетину “Росія-Україна” з 1 по 28 лютого потужністю 50 МВт викупило ТОВ “Нова-Енергетична Компанія”, ще по 100 МВт на весь місяць і додатково на другу його половину придбало ТОВ “Стімекс”.

ТОВ “НЕК” належить Олександру Притиці – колишньому топ-менеджеру Дмитру Фірташа. До газового бізнесу Притика працював разом з нинішнім главою НКРЕКП Валерієм Тарасюком у компанії VS Energy.

За даними ЗМІ, бенефіціарами ТОВ “Стімекс” (по 50%) є Ольга Дячик і Сергій Дружук, який раніше працював генеральним директором в “ПАККО Холдинг” – рітейлері і операторі магазинів “Вопак” і “Пакко” в Західній Україні.

В той же час за даними бізнес-пошукової системи «YouControl», основним видом діяльності ТОВ «Стімекс» є торгівля газом через місцеві (локальні) трубопроводи.

Компанія зареєстрована в Києві.

В той же час 1News у матеріалі про італійський бізнес міністра внутрішніх справ Арсена Авакова писало, що у 2007 році Антимонопольний комітет України дозволив луцькому ТОВ «Вопак-Трейд» купити понад 50% статутного фонду харківського ТОВ «Збутова мережа «П’ятий елемент». Продавцем виступила офшорна компанія Silova Trading. Мережу супермаркетів ТОВ «Збутова мережа «П’ятий елемент» Аваков почав розбудовувати ще з 2004 року, однак бізнес як-то кажуть «не пішов» і він вирішив його продати.

Silova Trading тісно пов’язана із Арсеном Аваковим. У 2014 році відбулося злиття італійського активу Авакова Investor Italia srl з Silova Trading.

Back to top button