Україна

Добовий обсяг реекспорту газу зі сховищ України досяг рекордного показника


Добовий обсяг реекспорту газу зі сховищ України досяг рекордного показника

Основна частина газу з українських сховищ експортується до Словаччини – 14,3 млн кубометрів, до Польщі – 12,6 млн куб. м та до Молдови – 5 млн куб. м

Реекспорту природного газу, що зберігається в українських підземних сховищах у режимі “митного складу”, 1 грудня досяг 31,9 млн кубометрів на добу. Це найвище добове значення реекспорту за всю історію спостережень. Про це повідомляє ExPro.

Основна частина газу з українських сховищ експортується до Словаччини – 14,3 млн кубометрів, до Польщі – 12,6 млн куб. м та до Молдови – 5 млн куб. м.

Обсяги експорту природного газу з “митного складу” українських ПСГ у листопаді 2023 року склали 281,5 млн кубометрів. У порівнянні з жовтнем обсяги експорту зросли у 26 разів. Також це найвище значення експорту за останні два роки – з грудня 2021 року.

Зазначається, що основну частину газу в листопаді було експортовано до Польщі – 142,5 млн кубометрів або 51% всього обсягук, до Молдови – 85,8 млн куб. м або 30%, до Словаччини – 51,6 млн куб. м або 18,4% та до Угорщини – 1,7 млн куб. м або 0,6%.

Як повідомляється, зростання обсягів експорту газу з “митного складу” пов’язано із початком опалювального сезону як в Україні, так і в Європі. Компанії, що у попередні місяці закачували газ до України, вже у листопаді експортували його назад до Європи. Високі ціни на газ, що зберігалися на європейському ринку в листопаді, також сприяли зростанню обсягів експорту.

На “митному складі” українських ПСГ, станом на 30 листопада, зберігалося 3,12 млрд кубометрів природного газу, що майже удвічі більше, ніж минулого року. Як очікується, в грудні обсяги реекспорту газу залишаться на високому рівні.

Раніше повідомлялося, що президент України Володимир Зеленський підписав указ про подальшу заборону експорту газу. Уряд має вжити заходів щодо нормативно-правового врегулювання питання встановлення у 2024 році нульового обсягу квоти експорту природного газу українського походження.

Нагадаємо, в Україні почали працювати ще дві газові свердловини із сумарним добовим дебітом 500 тис. кубометрів.Одна зі свердловин – розвідувальна, а інша – експлуатаційна, на газовому родовищі, якому понад 50 років.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button