Світ

На розвиток портів Румунії виділяють 130 млн євро

На розвиток портів Румунії виділяють 130 млн євро

Фото: Wikipedia (ілюстративне фото)

Румунський порт Констанца

План передбачає додаткове фінансування для компаній, які працюють у румунських портах і мають необхідність розширення потужностей для обробки або зберігання товарів з України.

Єврокомісія погодила запропоновану Румунією схему державної допомоги на загальну суму 126 мільйонів євро для розвитку портів в умовах зростання товарних потоків з України. Про це йдеться в пресрелізі ЄК.

Зазначається, що план передбачає додаткове фінансування для компаній, які працюють у румунських портах і мають необхідність розширення потужностей для обробки або зберігання товарів з України.

Схема з бюджетом 126 мільйонів євро діятиме до 31 грудня 2024 року. Кошти надаватимуться у формі грантів розміром до 10 мільйонів євро логістичним компаніям, які працюють у морських і дунайських портах Румунії.

Як повідомляється, схема частково фінансуватиметься за рахунок фондів солідарності ЄС і сприятиме функціонуванню “Шляхів солідарності” між Україною та Євросоюзом.

За словами єврокомісараз питань конкуренції Маргрете Вестагер, ця схема вартістю 126 мільйонів євро дозволить Румунії зменшити вузькі місця, створені раптовим сплеском товарів, які надходять до портів узбережжя Дунаю та Чорного моря. Допомога підтримає портових операторів у обробці та зберіганні вантажів у чергах, тим самим зменшивши блокаду, спричинену війною Росії проти України. Це сприятиме плану дій ЄС Solidarity Lanes без надмірного спотворення конкуренції на єдиному ринку.

Нагадаємо, Чорноморський порт Констанца у Румунії зафіксував найвищий експорт зерна в 2023 році завдяки різкому зростанню поставок з України та інфраструктурним проєктам, які фінансуються Європейським Союзом.

Раніше повідомлялося, що Румунія збільшить транзит українського зерна.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button