Україна

Децентралізація в Україні – Верховна Рада планує зробити місцеве самоврядування більш прозорим – 1News

Верховна Рада України


Фото з відкритих джерел

Законопроєкт пропонує зробити обов’язковою публікацію додатків до рішень та проєктів рішень місцевих рад, а також порядків денних постійних комісій

Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт №6401 “Про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування. Документ за основу підтримали 303 народні депутати. Про це йдеться на сайті Верховної Ради. 

“Ухвалення законопроєкту дозволить ефективно реалізовувати повноваження місцевого самоврядування в інтересах громад міським, сільським, селищним головам, депутатам місцевих рад, працівникам виконавчих органів місцевих рад. Мешканці громад отримають гарантії реалізації вже передбачених законами прав на участь у місцевому самоврядуванні., що підвищить авторитет органів місцевого самоврядування і довіру до них”, – йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Документ пропонує зробити обов’язковою публікацію додатків до рішень та проєктів рішень місцевих рад, а також порядків денних постійних комісій.

Крім того, у законопроєкті йдеться про те, аби онлайн-трансляції сесій місцевих рад.

Законопроєкт передбачає створення відкритого реєстру об’єктів права комунальної власності територіальної громади.

Також передбачено проведення кожні п’ять років суцільної інвентаризації всіх об’єктів комунальної власності тергромади.

Згідно із законопроєктом, на сесіях місцевих рад можна використовувати виключно державну мову, якою є лише українська.

Документ також має усунути колізію щодо кворуму на засіданнях постійних комісій місцевих рад.

1News за темою: Закріплення реформи децентралізації і не лише: Корнієнко назвав пріоритетні завдання парламенту на 2022 рік


Раніше повідомлялося, що у парламенті створили міжкомітетську робочу групу з підготовки комплексних законодавчих пропозицій про внесення змін до Конституції України у частині децентралізації.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button