Україна

Чи стягує Росія знову свої війська до кордону з Україною

Американські ЗМІ це підтверджують, а Міністерство оборони заперечує

Росія знову стягує до кордону з Україною військових та техінку протягом останніх тижнів, що викликає занепокоєння у США та Європі.

Про це пише американське видання The Washington Post із посиланням на власні джерела серед американських та європейських посадовців, – інформує 1News.

ЗМІ вказує, що останніми днями в соціальних мережах почали з’являтися відео, на яких видно, “як російські військові потяги та колони переміщують велику кількість військової техніки, включно з танками та ракетами на півдні та заході Росії”.

WP відзначає, що передислокація військ відбувається на тлі того, як “Кремль зайняв жорсткішу позицію щодо України” та конфлікт на Донбасі вступає у “нову стадію”, коли українські військові застосували там  безпілотник турецького виробництва.

Зазначається, що цілі стягнення військ РФ незрозумілі. Директор програми досліджень Росії в некомерційній аналітичній групі CNA Майкл Кофман заявив, що це не схоже на навчання чи військові тренування.

За його словами, після закінчення російсько-білоруських навчань “Захід-2021”, 41-ша загальновійськова армія не повернулася на місце постійної дислокації до Новосибірська, а об’єдналася з іншими військовими підрозділами на кордоні з Україною.

Крім того, 1-а гвардійська танкова армія Росії, елітний підрозділ, що базується під Москвою, переміщує особовий склад і техніку в бік України.

Міністерство оборони України спростувало інформацію про стягнення російських військ до українського кордону після завершення російсько-білоруських навчань “Захід-2021”.

“За даними Головного управління розвідки міністерства оборони України, станом на 1 листопада 2021 року додаткове перекидання російських підрозділів, озброєння та військової техніки до державного кордону з Україною не зафіксовано”, – повідомляє пресслужба міноборони.

Натомість в міністерстві припустили, що поширення інформації в ЗМІ про нібито нарощування російських військ на кордоні є елементом спеціальних інформаційно-психологічних дій.

Як зазначили у відомстві, по суті йдеться про планові переміщення військ після завершення навчань.

Back to top button