Цікаве

Знайдено шлунковий камінь віком 150 млн років

Знайдено шлунковий камінь віком 150 млн років

Фото: twitter.com/MrIchthyosaurus
Найджел Ларкін

Наразі вчені кажуть, що камінь утворився в Юрський період у шлунково-кишковому тракті невідомої істоти.

На пляжі у Великій Британії знайшли камінь віком 150 млн років. Зазначається, що його вік на 59 млн років перевищує вік будь-якого раніше відомого шлункового каменю. Він нагадує стиснутий кулак, пише IFLScience.

“Точне визначення тварини, яка носила цей шлунковий камінь, виявляється складним завданням, коли його знаходять поза анатомічним контекстом, позбавленим навколишньої скелетної структури. Судячи з розміру цього шлункового каменю і з огляду на те, що він знайдений у верхньоюрській глині, дуже ймовірно, що він утворився в травній системі великої морської рептилії, такої як іхтіозавр, плезіозавр, пліозавр або крокодил. Слід зазначити, що цей шлунковий камінь не походить від динозавра, оскільки динозаври переважно мешкали в наземному середовищі. З тим усім ця знахідка залишається і захопливою, і надзвичайно рідкісною”, – сказав палеонтолог і запрошений науковий співробітник Школи біологічних наук Університету Редінга Найджел Ларкін.

Як відомо, шлункові камені, особливий вид кальцію, приєднуються до таких незвичайних патологічних утворень, як камені в сечовому міхурі та камені в нирках. Це – природні мінеральні об’єкти. Вони розвиваються в організмах різних видів, від людини до іхтіозаврів.

Такі знахідки раніше виявили в шлунково-кишковому тракті єгипетських мумій.

Саме цей стародавній шлунковий камінь доводить, що мінеральні утворення притаманні не лише наземним тваринам, але й були поширені в давніх морських палеосередовищах.

До слова, це перше подібне відкриття у межах Сполученого Королівства.

Фото: twitter.com/MrIchthyosaurus
Шлунковий камінь

Нагадаємо, ранше в Іспанії фермер знайшов артефакт вагою три тонни.

У мертвому киті знайшли скарб вартістю близько пів мільйона євро

 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news



ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button